Работна група магистрати и полицаи от София изслушват пострадали от “Лихварите” в Стара Загора

STZAGORA.NET

Работна група от София изслушва от 10 часа днес в сградата на ОД МВР – Стара Загора граждани, пострадали от дейността на групата “Лихварите”. В състава на групата влизат прокурор от Върховна прокуратура, служители на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” и служители на Националната полиция, съобщи преди малко директорът на ОД МВР в Стара Загора старши комисар Алекси Алексиев.

Работната група е сформирана в резултат на ангажимента, който министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пое при посещението си в Стара Загора на 5 юли. Тогава той разговаря със старозагорци, пострадали от дейността на “Лихварите”, след като Апелативният съд в Пловдив пусна под гаранция от ареста главата на групата Илчо Илев.

Очаква се изявление на работната група, след като приключи срещата й със старозагорци.
* * *
Работната група е в състав Евгени Диков, прокурор в 9-ти отдел на Върховната касационна прокуратура, който е за борба с тежката и организирана престъпност (на снимката – вторият отляво след ст.комисар Алексиев), Александър Иванов, началник сектор “Корупция в съдебната система” в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”, Милена Обретенова, началник на отдел “Икономическа полиция” в Главна дирекция “Национална полиция” и Вангел Кръстанов, служител в същия отдел.

Обинението е трето поред за главата на разследваната група Илчо Илев. Той беше задържан на 28 октомври 2011 г. при полицейската акция “Лихварите” заедно с брат му Евгений Илев, майка им Бонка Тенева, съпругата му Станислава, ортакът им Станко Желязков и служителката в една от заложните им къщи – Снежа Атанасова. Повдигнатите срещу Илев обвинения са по чл.321, ал.3 от НК за организиране и ръководене на престъпна група, по чл.252 за лихварство и по чл.253 – за пране на пари.

В предсъдебната фаза са установени над 400 клиенти на “Лихварите” и над 200 вписани ипотеки на имоти – собственост на задлъжнели лица по договори за заем, записи на заповеди и договори за ипотеки. Десетки лица вече са загубили необратимо имотите си, а има и такива, които са останали на улицата. Групата на Илев е действала чрез две дружества – “Сити груп 1″ и “Сити груп 2″, които имали множество пълномощници. Те отпускали парични средства на лица, след което вземали висока лихва. Според оценките за времето от 2004 година до сега групата на Илев е инкасирала над 3 млн. лева от лихварство и пране на пари.

Досъдебното производство е към края си. Очаква се резултат само от още една графологична експертиза. В най-кратки срокове ще се търси привличането на ефективно работещ наблюдаващ прокурор, а вероятно документацията ще бъде изпратена за приключване към някоя от другите окръжни прокуратури в страната, след като местни магистрати си направиха отвод.

След като прокуратурата приключи работа, делото ще се гледа в създадения в началото на 2011 г. Специализиран наказателен съд, занимаващ се с деянията на организирани престъпни групи.
*enl

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн