Празникът 24 май в Стара Загора събра хиляди на площада и централния булевард. Фоторепортаж

STZAGORA.NET
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост събра хиляди старозагорци и гости на града на централния площад и булеварда пред сградата на общината. Всички заедно съпреживяха празника под звуците на Химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви, народе възродени!”.

Празникът на площада започна с издигането на флаговете на Европейския съюз,  Република България и Община Стара Загора от тазгодишните носители на наградата „Анастия Тошева” – Мариана Пенчева – директор на СОУ „М. Горки”, Лиляна Александрова – музикален педагог и доц. д-р Красимира Мутафчиева – декан на Педагогическия факултет при Тракийския университет. Почетните отличия за заслуги в областта на образованието бяха връчени на специална церемония снощи в Художествената галерия в Стара Загора.

В празничния 24 май кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров поздрави множеството на градския площад с думите: „Днес ние можем да се гордеем, че сме българи! С това, което имаме като минало, което сме успели да запазим, с нашите учители и ученици, с бъдещето, което имаме пред себе си! Поздравявам всички дейци на образованието, културата и науката, всички, които неуморно работят за това нашите деца да бъдат образовани, да се гордеят с корените си и българския дух и да бъдат достойни европейци!”

Точно в 10.30 ч. днес на площада пред Община Стара Загора от детските ръце в небето полетяха пъстри балони с буквите от българската азбука:

Кметът Живко  Тодоров, цялото общинско ръководство, представители на общинска и областна администрация, на Общинския съвет, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, общественици и културни дейци оглавиха празничното шествие, което  премина по централния бул.”Цар Симеон Велики”.

С развети знамена и портрети на Солунските братя в него се включиха шест лъча с представителни блокове на Тракийския университет, всички старозагорски училища, детски градини, културни институти, спортни клубове и учители- ветерани. Празничното дефиле завърши с кръшни български хора в изпълнение на Общински ансамбъл „Загоре” и всички, пожелали да се включат в тях.

В 11.00 ч. на откритата сцена на площада пред общината програмата продължи с Празнично детско веселие.

Стотици почитатели на ансамбъл „Загорче” присъстваха на празничния им концерт, с който изпълнителите отпразнуваха 35-та си годишнина. Сред тях бяха кметът Живко Тодоров и зам.-кметът Иванка Сотирова. “Още първия път, когато ви видях как танцувате, се влюбих във вас – призна Тодоров. – Благодарен съм, че ви има в нашия град, че пазите и развивате българската култура и българските традиции. Поздравявам ви за това, което правите. Знам, че сте признати в чужбина, но най-важно за вас е признанието на българската и старозагорската публика, която ви обича и подкрепя”, каза още кметът. Той връчи почетна грамота на художествения ръководител и вдъхновител на ансамбъла Венелин Кръстев. Признателната аудитория в Оперния театър на Стара Загора възнагради танцьорите и музикантите с бурни и нестихващи аплодисменти, както винаги прави това по време на техните изпълнения.

* * *
Фотокадри от празничното шествие:

С портрета на Светите братя начело

В костюми на приказни герои

Официалните лица - кметът Живко Тодоров и неговите заместници, председателят на Общинския съвет Емил Христов, лидери на политически партии

Председателят на ОбС Емил Христов току що е вдигнал от земята паднало хартиено флагче с българския трибагреник











vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн