Старозагорски ученик почина от рядка болест по време на частна екскурзия

STZAGORA.NET
16-годишно момче от Стара Загора почина на 9 април т.г. в хотел в Чепеларе по време на екскурзия, информира Стефка Бояджиева, вр.и.д. началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Георги Боев, ученик в Професионална гимназия по строителство и архитектура “Лубор Байер”, в IХ”г” клас, специалност “Геодезия”, е пътувал с приятели от стария си клас от ХIII ОУ “Св. Паисий Хилендарски”, заедно с 4 момчета от Строителния и едно от Електрониката, т.е. екскурзията не е организирана от училището, уточни изпълняващата длъжността директор на ПГСАГ Диана Караколева.

В понеделник по обед на детето му става зле и е било закарано с линейка в Спешното отделение в Смолян. Там е било консултирано от педиатър и му е направена кардиограма. Лекарите преценили, че състоянието му е добро, и го върнали в хотела.

Седем часа по-късно, около 23.30 часа, отново му прилошава. От групата се обадили на тел.112. Връстниците му се опитали да му окажат първа помощ. Пристигналият медицински екип е констатирал смъртта на детето. Причината е сърдечна недостатъчност в резултат на рядкото вродено заболяване, известно като Синдром на Марфан, показала аутопсията. Това е съобщил прокурор Иван Спиров, говорител на Окръжна прокуратура в Смолян.

Според медици, момчето не е можело да бъде спасено.

Бащата и втората майка на момчето не обвиняват никого за случилото се. Те знаели, че това може да се случи всеки момент. Родната майка на Георги била починала от същата болест съвсем млада.

От училището разказаха още, че за заболяването не е бил уведомен нито личният лекар, нито фелдшерът на гимназията.

Георги е бил момче като всички свои връстници, без никакви оплаквания и симптоми на болен човек. В дневника срещу името му има отбелязано само едно неизвинено отсъствие. Бил е пълен отличник, обичал е да спортува, откровен и чувствителен тийнейджър.

Ден след погребението, което е извършено на 11 април, психологът на училището Димка Кънева е започнала специална работа със съучениците на покойния, които са в шок от случилото се.

След Великденската ваканция от Регионалния инспекторат по образованието ще осигурят още специалисти-психолози за работа с учениците от класа на Георги, съобщи Стефка Бояджиева.
(СН)
P.S. Редколегията на “Старозагорски новини” изказва съчувствието си към родителите, приятелите и съучениците на безвреме починалия млад човек. Нека остане чист и светъл споменът за него!
*enl

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн