Ученици представиха в разработки българските победи в Балканските войни

STZAGORA.NET

Дванайсет презентации, пет филма, разказ, стихотворение, рисунки и доклади на тема „Балканската война и старозагорският регион” представи днес Областната ученическа конференция в библиотека „Захарий Княжески”. В инициативата на РИО Стара Загора и партньори, посветена на 100 години от Балканската война, участваха над 150 ученици и преподаватели от пет общини в област Стара Загора. Гости на събитието бяха областният управител Недялко Недялков, зам.- кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, директорът на РИО Стара Загора – Татяна Димитрова, директорът на РИМ – Светла Димитрова, председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея” Петра Мечева и др.

Областният управител Недялко Недялков поздрави и награди с грамоти всички участници – ученици и учители от област Стара Загора.

В приветствието си към конференцията той подчерта: „Впечатлен съм от факта, че много ученици от различни възрасти са проявили желание, въображение, смелост и талант да пресъздадат в презентации, разкази, рисунки, дори и в музикално произведение онези далечни, но славни победи на българската армия в Балканските войни. Заедно с вашите учители успяхте по интересен и креативен начин да разкажете за Балканската война и Старозагорския регион. Благодаря Ви за това. За това, че знаете, помните и творите историческите факти на България”.

Със специалната награда на областния управител бе удостоен екип на ГПЧЕ „Ромен Ролан” – единайсетокласниците Лора Димитрова, Михаела Пракова, Теодорина Иванова и Николай Караджов, с ръководител Каталина Андреева, които участваха с презентация „Стара Загора и Балканската война”. Всички те получиха ваучер за 7-дневна почивка на Свети Влас през м. юли.

Учениците от 5 до 8 клас ще посетят Националния исторически музей в София, а най-активните и добре представили се ученици и научни ръководители от 9 до 12 клас ще отидат до паметни исторически места – форт Айваз Баба в гр. Одрин, в Люле Бургас и Бунархисар в Република Турция.
*enl

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн