Конкурсът „Класика и съвременност“ ще разкрие творческия потенциал на младите изпълнители

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*
Klasika_Savrem-konkursXI Международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“ ще се проведе на 17 и 18 октомври 2024 г. (четвъртък и петък) в Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“, Стара Загора. Събитието е с начален час 13.00 ч.

Конкурсът се провежда всяка четна година. Организира се от НУМСИ „Хр. Морфова“ и Община Стара Загора.

Създаден е през 1998 г. като Национален клавирен конкурс „Виенска класика“. Третият конкурс през 2002 г. носи вече названието „Класика и съвременност“. В регламента се включва и изискването за изпълнение на съвременни творби, както и нова категория – клавирни дуа на 4 ръце. От 2004 г. конкурсът е открит за международно участие.

Следващите издания продължават тенденцията за обогатяване на конкурсната програма в търсене на равностойно съчетание на съвременната тематика с непреходната класика и постигане на стилов баланс между отдалечените музикално-исторически епохи.

В регламента на конкурса са включени творби на виенските класици и на техни последователи, свободен избор на съвременни творби от XX, XXI век, българска творба по избор. Постигната е оптималната форма, разкриваща най-доброто от творческия потенциал на изпълнителите във всеки етап от артистичното им развитие.

Участниците са ученици от училища по изкуствата, школи по изкуствата, музикални паралелки, студенти от висши учебни заведения от страната и чужбина. В конкурса участват пианисти от Германия, Швейцария, Полша, Турция, Южна Корея.

Председател на журито е проф. д-р Борислава Танева, НМА „Проф. П. Владигеров“, София. Членове са проф. д-р Александър Василенко, НМА „Проф. П. Владигеров“, София и проф. д-р Ромео Смилков, АМТИИ Пловдив.

Програма на конкурса:

17 октомври, четвъртък
13:00 ч. Откриване
13:30 ч. Трета възрастова група
17:30 ч. Четвърта възрастова група, I тур

18 октомври, петък
10:00 ч. Първа възрастова група
11:15 ч. Втора възрастова група
13:30 ч. Четвърта възрастова група, II тур
18:30 ч. Награждаване. Гала концерт на лауреатите в XI Международен клавирен конкурс „Класика и съвременност“enl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн