Потушено е огнището на шарка по овцете и козите в региона, отчете Областната епизоотична комисия в Стара Загора

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*
Oblastna administracia 600Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия се състоя днес във връзка с възникнало огнище на болестта Шарка по дребните преживни животни (овце и кози). То бе председателствано от Областния управител Методи Марков. Участие взеха директорът на ОДБХ д-р Дамян Миков, секретарят на Областната епизоотична комисия д-р Боян Папазов и представители на РЗИ, ОДМВР, ОУПЗ, РДГ, РИОСВ и СНЦ “Зелени Балкани”.

Д-р Дамян Миков запозна присъстващите с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването и заповедта на изпълнителния директор на БАБХ. Той увери, че огнището е потушено, но и че са нужни превантивни мерки, за да не се допусне ново разпространение на заболяването.

Огнището е регистрирано в село Свободен, община Раднево. Около него има образувана надзорна зона от 10 км, в която влизат села от общините Раднево, Гълъбово, Опан и Стара Загора.

Предвижда се провеждане на общински епизоотични комисии, които да набележат конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на болестта на тяхна територия.

Кметовете на общините и лицата, отглеждащи дребни преживни животни, ще бъдат информирани за клиничната картина на заболяването и необходимите мерки за биосигурност в обектите за този тип животни. Те ще са длъжни при съмнение за заразено животно или смърт незабавно да информират съответния официален ветеринарен лекар.

ОДБХ провежда проверка за техническата изправност на наличните средства за умъртвяване, почистване и дезинфекция.

Работи се и за установяване на причините, довели до възникването на заразата. Тя не е опасна за населението.enl

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн