За седми път Стара Загора ще е домакин на фестивала „Здравей, Здраве“

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Zdravey-ZdraveВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Логото е българска шевица, а фокусът е върху младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на традициите

За седма поредна година Градът на липите посреща фестивала „Здравей, Здраве“ – на 12 и 13 октомври 2024 г. на Античната улица пред Държавна опера – Стара Загора.

Сдружението с нестопанска цел „Здравей, Здраве“ е финансирано по Програма „Култура“ на Община Стара Загора и е част от Културния календар. Фестивалът се провежда със съдействието и на Народно читалище „Родина-1860“, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Държавна опера – Стара Загора, Народно читалище „Свети Климент Охридски“, Център за подкрепа и личностно развитие, Международен младежки център, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, Граждански клуб „Липа“, Регионална здравна инспекция – Стара Загора, Инър Уийл Клуб – Стара Загора БЕРОЕ, Лайънс Клуб Стара Загора – Августа, Лео клуб „Стара Загора Августа“, Клуб Зонта, Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“, Национално дружество „Традиция“ и много други.

Фокусът на тазгодишното издание е върху младите хора, тяхното приобщаване и приемствеността на традициите. Логото на фестивала е българска шевица, а изборът й е консултиран със специалиста в тази област Славян Стоянов и с доц. Евгения Иванова от Регионален исторически музей – Стара Загора. Организаторите са предвидили да се извие кръшно българско хоро на Античната улица и приканват участниците и гостите да са облечени поне с тениска с народен мотив.

По време на събитието Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще представи открита изложба с уникални гоблени с ликовете на български царе, а участниците от Парада на носиите ще озарят фоайето на библиотеката с пъстри традиционни одежди. По случай 70-годишнината от създаването на библиотеката от СНЦ „Здравей, Здраве“ ще им дарят 70 книги.

Участие във феста ще вземат кметът на Млада Загора, младите Омбудсмани, Младежки общински съвет, таланти от Център за подкрепа и личностно развитие, деца от Програмата „Ние сме музиканти“ на Държавна опера – Стара Загора и от много школи по различните изкуства и спортове в града.

Logo-Zdravey ZdraveОт Национален клуб „Традиция“ в Стара Загора и Нова Загора са предвидили възстановка за Мерджан Рада войвода, в която ще представят първата известна жена-войвода в областта Загоре.

Тази година сред новите лектори на фестивала ще са д-р Анелия Овнарска-Милушева, писателите Неда Антонова и Добри Божилов, тревненският майстор Уста Дарин, Асен Миланов, Румяна Халачева и др.

На Голямата сцена на Античния форум младежите от Инър Уийл клуб Стара Загора Берое ще наредят огромен пъзел с лика на Цар Симеон по картина на старозагорския художник Димитър Гюдженов.crl

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн