Математиката е универсална наука, твърди Радослав Балкански, ученик в 11 клас на ППМГ „Гео Милев“

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Радослав Балкански

Радослав Балкански

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> В две поредни години – 2023 г. и 2024 г.  Радослав Балкански разказва на света на  математически форуми в Азия , в Сеул през 2023 г. и в Куала Лумпур през 2024 г., за България – за Розовата долина и Долината на тракийските царе. И с двете си разработки той е отличен с награди- трета награда през 2023 г. и абсолютна първа награда през 2024 г..

Ето и неговият разказ:

От 2020 г. участвам в две от най-популярните състезания по математика World Mathematics Invitational –WMI (Тайван)  и Asia International Mathematical Olympiad Open – AIMO (Хонг Конг) .

Равносметката по броя на спечелените медали е следната:1 златен,  3 бронзови  и 2 сребърни медала  от WMI и 3 златни медала  и 3 сребърни медала от AIMO.

От 2023 г.  участвам и в състезанието Mini Math Creative Competition, което е международно съсетзание за представяне на математическа разработка, част от World Mathematics Invitational –WMI.

Целта на това състезание е да насърчи креативността и новаторството на учениците. Всеки участник трябва да представи презентация и видео по избрана от него тема през призмата на математиката.

След размишления и консултации с учители, родители и съученици през 2023 г.  в столицата на Южна Корея реших, че мога да представя и България и приложението на математиката чрез Роза Дамасцена.

Освен характерни алгоритми за приготовление на розово масло в разработката ми през 2023 г. приложих един вариант на екстремалната задача на Херон  и една възможност за диофантов анализ.

С особено вълнение приех решението на третата награда – пред мен бяха само 3-ма ученици – един от Сингапур, Филипините и Тайван.

През 2024 г. в столицата на Малайзия реших да представя още нещо от нашите земи. Както първия път, така и сега, целта ми беше, освен да представя универсалния характер на математиката и нейното присъствие в живота на хората, а и да покажа огромното богатство на България и културно наследство. Тази година заложих на собствено проучване, осъществено с помощта на моят ръководител г-н Любомир Любенов. Темата ми беше „Математиката в тракийската култура и геометрията в долината на тракийските царе”

Този път имах опит…. Въпреки това конкуренцията беше голяма. Когато обявиха класирането бях особено щастлив – спечелих абсолютното първо място. Зарадвах се и на успеха на Иван Канев, който спечели трета награда.

Математиката в тракийската култура и геометрията в долината на тракийските царе” е една разработка, едно проучване, което има за цел първо да покаже математиката като универсална наука, съдържаща се във всеки един аспект от нашия живот, както и живота на траките. И второ, да покаже уникалното културно и историческо наследство, оставено по българските земи. Ако започнем отначало, причината за създаването на този проект е участието ми в международното математическо състезание WMI, което тази година се проведе в столицата на Малайзия – Куала Лумпур. Освен основното състезание, се организира и второ такова – MMCC (Mini Math Creative Competition), в което участниците трябва представят разработка (презентация и видео по нея) на избрана от тях темата, но през погледа на математиката. Моята тема избрах заради изключителния ми интерес в историята и културата на България, а и знаех, че траките са една наистина интересна цивилизация, която крие изключително много тайни. В тяхното изкуство и архитектура се откриват символи и знаци, които са свидетелство за това. Много от артефактите, оставени от траките са с почти перфектни математически размери, спрямо различни математически константи като златното сечение, например, което се смята за божествена пропорция. Много от съдовете от най-известното тракийско съкровище – Панагюрското, са с размери и форма, отговарящи на златното сечение. Архитектурата също е нещо, което привлича нашето внимание. Случайно, или не, регионът на долината на тракийските царе в близост до град Казанлък е осеян с разнообразни почти перфектни геометрични фигури, образувани от гробниците и свещените храмове, останали от времето на траките. Може да се каже, че регионът е едно перфектно математическо пространство. Спрямо смятания за централен град на Одриското царство, Севтополис, се образуват много окръжности, на които лежат много тракийски гробници, датирани от един същ период. Начинът, по който са построени тези структури, са доказателство за високото развитие на траките. Формите и рисунките в тракийските гробници в Казанлъшката долина, тракийски храмове по черноморието, светилища, оставени от много тракийски племена по българските земи се придържат случайно или не към споменатите вече перфектни математически константи. Всичко това е свидетелство за напредналите познания на траките в областта на математиката и науката и ги нарежда сред най-напредналите цивилизации за времето си.

На 5 септември бях част от Празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък.  Там представих разработката си като част от програмата. По този начин завърши моето математическо лято. Благодарен съм на община Казанлък за възможността да представя проучването си пред такава аудитория. Благодарен съм също и на моите учители и родители, без които нищо от това нямаше да е възможно. Очаквам през новата година да постигна още нови успехи, като вече съм започнал работа по един от новите си проекти.crl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн