Южнокорейската балетна компания K-ARTS в Стара Загора с балетна Гранд гала тази вечер (2 август), посветена на Баланчин

Разписание - градски транспорт >>>>
*
poster_50_70 (7)_page-0001ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> На 2 август от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” южнокорейската балетна компания K-ARTS ще представи богата танцова програма, посветена на 120 години от рождението на легендарния хореограф Джордж Баланчин. Избрани бисери от знаковото творчество на Баланчин: ТАРАНТЕЛА (pas de deux), STARS&STRIPES (pas de deux), ЧАЙКОВСКИ – PAS DE DEUX, ТЕМА И ВАРИАЦИИ ще блеснат заедно с класиката на Мариус Петипа (KOPCAP/pas de trois), ПАХИТА (раs de deux) и съвременните хореографски миниатюри на южнокорейския хореограф Сун Хее Ким (Още нещо за класическото движение; Неокласически етюд).

K-ARTS BALLET COMPANY е от малкото избраници по света, на когото тръстът, притежаващ правата на автентичната хореография на Баланчин, предоставя правата за реализиране на определен брой спектакли.

K-ARTS BALLET COMPANY гостува за втори път в Стара Загора и за трети път в България – през 2019 г. представи забележителния спектакъл на West Side Story на сцената на Културен център “Стара Загора”, а през 2023 година гостува на сцената на Античния театър в Пловдив със спектакъла „Малката Русалка” (Song of the Mermaid).

K-ARTS BALLET COMPANY е създадена през 1997 г. с подкрепата на Министерството на културата, спорта и туризма в Южна Корея. Международно известната танцова компания K-Arts е развълнувала публиката по целия свят на престижни сцени като Kennedy Center във Вашингтон, Ailey Citigroup Theater в Ню Йорк, Laban Theatre в Лондон, Salled’ Art Lyrique в Париж, Za-Koen-ji в Токио, National Centre for the Performing Arts в Пекин и Seoul Arts Center в Сеул.

Компанията K-Arts предлага смесен репертоар от класически и съвременен балет.

Балетните артисти от K-ARTS BALLET COMPANY са носители на множество награди от много международни балетни конкурси – като Международния балетен конкурс във Варна, Youth America Grand Prix, Московския международен балетен конкурс, Международния балетен конкурс в Хелзинки, Международния балетен конкурс в САЩ, Открития балетен конкурс “Арабеск”, Международния танцов конкурс в Рим и Международния балетен конкурс “Валентина Козлова”.

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДЖОРДЖ БАЛАНЧИН

Джордж Баланчин през 20-те години на ХХ век. Снимка https://bg.wikipedia.org

Джордж Баланчин през 20-те години на ХХ век. Снимка https://bg.wikipedia.org

Без да отхвърля традициите, наследени от Петипа, Баланчин обновява класическия танц, като подчертава изчистената линия на тялото, а движенията са динамични и виртуозни. Интересът му към танцовото движение само за себе си го кара да предпочита неповествователни балети, носещи заглавията на музикалната партитура.

“Вижте музиката, чуйте танца” – казва Баланчин, творейки в пълно единомислие с композиторите. Името на Баланчин е свързано с появата на ново направление в хореографията. Той се основава на основните принципи на класическия балет за правдивост, красота, хармония и благородство, но има и своя специфика и закони. Създадени обикновено по музикални произведения, които не са били поставяни на сцената, балетите на Баланчин представляват танцови персонажи, които не са напълно подчинени на музикалните образи. Движенията са широки и изобретателни, а той предпочита танцьори с дълги крайници, повече пространство, бързина, острота, повече пируети, по-завършени и широко отворени позиции – това е същността на стандартите на Баланчин. Неговите балети изследват и интегрират както различни театрални форми, така и национални култури с техните специфични човешки взаимоотношения. Работата на Баланчин в САЩ и по света даде на милиони хора детайлна, прецизна и високопрофесионална сценична визия за балетно представление, което уважава традициите, но и служи като проводник на еволюцията в съвременното изкуство.

Джордж Баланчин (Георгий Мелитонович Баланчивадзе, 1904-1983) е американски хореограф от грузински произход. Учи балет в родния си град Петербург – в Театралното училище и Консерваторията. Още като студент се изявява в Академичния театър за опера и балет, а участията му във вечерите на Младия балет носят популярност на бъдещия световноизвестен хореограф. През 1924 година гастролира в Германия, през 1925-29 е хореограф в трупата на Дягилев, а през 1932-33 – в “Балет рус де Монте Карло”. През 1933 създава трупата “Балет 1933”. От 1933 датират и изявите му в САЩ, където организира Школа на американския балет (1934), на чиято основа през 1935 възниква трупата “Американ балет”. От 1948 носи името “Ню Йорк Сити-балет”. Богатото творчество на Баланчин обхваща постановки на балети, опери, оперети, концертни номера, мюзикъли и театрални спектакли. Само за “Ню Йорк Сити-балет” създава около 150 балетни творби.crl

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн