Изгониха зелените тротинетки от Стара Загора, започва ВиК проект по “Цар Симеон Велики” източно от Алана

Разписание - градски транспорт >>>>
*
20240801_140149ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> На фона на няколкото неприятни инцидента с тротинетки в Стара Загора през последните дни с известно облекчение се посреща новината, че от днес зелените тротинетки “Lime” са аут от Стара Загора заради системно неспазване от страна на водачите им на ограниченията и правилата и заради това, че създават чести предпоставки за ПТП-та. Вече са внесени и промени в Наредбата за използване на тротинетките. Това съобщи пред медиите днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Предложените промени в Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора“ могат да бъдат проследени тук >>>. Мнения и становища по тях може да изкаже писмено всеки старозагорец на следната електронна поща: n.dikov@starazagora.bg.

На нарушителите с тротинетки ще бъдат налагани максималните предвидени в закона санкции, уточни секретарят на Общината Николай Диков. Правилата за движението им ще бъдат отпечатани и разпространени сред гражданите в брошура. Както и досега, тротинетките имат право да се движат само по велоалеите, включително там, където има такива в парковете, но не и по тротоарите. Точно такъв водач на индивидуално електрическо превозно средство, блъснал дете на централната пешеходна зона извън велоалеята и избягал, се установява в момента от полицията.

Другата важна новина от днешната пресконференция на кмета е, че следващата седмица предстои старта на реконструкция на ВиК мрежата по главната улица “Цар Симеон Велики”, източно от “Патриарх Евтимий”, до бул. “Крайречен”. Ще се започне едновременно с двете ленти в южното платно. Работата ще се върши в рамките на три месеца, като трафикът ще се изнесе по успоредната ул. “Генерал Гурко”. Предстои да се уточнят местата на спирките за градския транспорт, каза зам.-кметът Радостин Танев. След като ВиК си свърши работата, “Цар Симеон Велики” ще се преасфалтира цялостно от Алана до бензиностанцията в източния му край, което ще доведе до дългоочакваното премахване на паважа в участъка около завод “Наталия”.

Сред текущите инфраструктурни проекти на Общината е да започне цялостна реконструкция на главната улица в кв. “Зора” – “Хрищян войвода” – от кръговото до автобусното обръщало, както и на самия квартал. По “Св.княз Борис” от Радиото към “Отец Паисий” се работи, след някои уточнения ще се прави “Граф Игнатиев” от ПГ по архитектура и строителство до “П. Евтимий”, на дневен ред е реконструкцията на кв. “Казански”. Върви довършването на ремонта на кв. “Три чучура-юг”. По Ос 1 на Програма “Развитие на регионите” предстои бул. “Славянски” да се продължи на запад до кръстовището за Старозагорските бани, както и да се реконструира източната му част от двете кръгови под надлеза до залата на ДЗУ. Ще има кръгово движение на пресечката на Малкия “Шел”, ще се обнови и надлезът при “Самара-1″. Предстои обнавление и на квартал “Градински”.

Има избрани изпълнители за реконструкцията на двата централни парка – “Пети октомври” и “Ал. Стамболийски” (Алана), като за старта се чака само да изтече срокът за обжалване.

При ремонта на ДТ “Гео Милев” изпълнителят е констатирал труден за изпълнение и твърде скъп първоначален проект, в който се е наложило да се направят промени. Проблемна е вентилацията на сградата. Срокът е до края на 2025 г.

По отношение на идеята на Тракийския университет да обучава пилоти, стюардеси, наземен и инженерен персонал, кметът сподели, че от Общината ще направят среща с желаещите да инвестират, за да разберат намеренията им. Проблемът е, че пред продажба е последната индустриална площ в Стара Загора и Общината остро се нуждае от нови терени, за което е нужна и зоната на бившето летище. Част от пистата обаче е добре да остане за изложения от типа на Бата Агро. Добре е Стара Загора да има летище за пътници и карго товари, но за целта е нужно наличието както на пътници, така и на товари, за пореден път припомни Живко Тодоров. Той ясно разграничи генералната цел – създаването на крайно необходимата на Стара Загора нова Индустриална зона, от периодично появяващите се на местно равнище различни идеи за утилизиране на летището.

Добрата социална новина от днес е, че стартира проектът за рехабилитация и обновление на Дома за възрастни хора на Старозагорските минерални бани, в който са настанени 78 души, 48 от които са трудноподвижни. Ще има енергийно обновление, нова дограма, ще се обнови и зоната между двете сгради, съобщиха зам.-кметовете Павлина Делчева и Мартин Паскалев. За целта обитателите на дома временно ще бъдат преместени, като част от тях ще се приютят при роднини. Договорът за ремонта е на стойност над 6,7 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост, тоест ще се извършва с европейски средства.

В момента с ръководствата на чителище “Родина-1860″ и Библиотека “Родина”, чиито сгради ще бъдат обновени, се обмисля къде да бъдат пребазирани, оглеждат се помещения и зали, за да може до края на годината (читалището) и до края на идната пролет (библиотеката) да бъдат преместени детските школи и хилядите книги, съобщи зам.-кметът Милена Желева.crl

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн