Стара Загора е осма в класацията на големи градове, приятели на бизнеса, проведена в Европа и Прибалтика

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*
DCIM100MEDIADJI_0040.JPGЗа 1 година градът демонстрира значителен напредък и се изкачва в анкетата с 26 места, голяма част от заслугата е на екипа на Invest Stara Zagora

Стара Загора е на 8-мо място в общата класация на „Emerging cities“ (градове с население между 100 и 200 хил. души) в доклад, озаглавен „Най-приятелски настроени към бизнеса градове за 2024 г.“. Докладът е дело на ситуираната в Лондон организация Emerging Europe Limited. Изводите в текста му са базирани върху анкета, направена сред глобални експерти по чуждестранни инвестиции и консултанти за избор на място за инвестиране. Наблюденията на експертите са над градове с население между 100 и 200 хил. жители в Централна и Източна Европа и прибалтийските държави. В проучването има и отделни градове в Грузия и от азиатски държави.

В сравнение с предходната година Стара Загора демонстрира значителен напредък в различни показатели. Този извод се потвърждава от изкачването на града в класацията с 26 места, с което достига 8-мото място в общата класация на „Emerging cities“ в проучването.

Прогресът се дължи на няколко ключови фактора, които утвърждават Стара Загора като значим център за инвестиции и развитие.

В категорията „Инфраструктура и свързаност“ Стара Загора заема водещи позиции, като се оценява високо за подобрения в пътищата, железопътните връзки и цялостната свързаност на града с други региони и държави. Подобренията в инфраструктурата улесняват логистиката и правят града ни привлекателен за бизнеси, които разчитат на лесен достъп до транспортни мрежи.

Областният център постига успех и в категорията „Достъп до таланти“, където се класира на седмо място. Високата оценка се дължи на добрата колаборация между местните образователни институции и бизнеса, която осигурява квалифицирана работна ръка за индустриите в региона. Наличието на кадри е един от ключовите фактори за привличането на нови компании и за развитието на съществуващите бизнеси в града.

В категорията „Бизнес климат“ Стара Загора също бележи напредък. Градът предлага благоприятна регулаторна среда с ниски нива на бюрокрация и корупция. Този позитивен климат за бизнес развитие улеснява инвестиционния процес и подпомага развитието на местните предприятия. Местната изпълнителна власт в лицето на Община Стара Загора активно насърчава инвестициите чрез прозрачни процедури и предоставяне на подкрепа за нови и съществуващи предприемачи.

56675Представянето на Стара Загора в индекса на възприятията отразява нейните стратегически усилия да изгради по-ориентирана към бизнеса среда. Като един от градовете с най-висок темп на развитие, Стара Загора се откроява като конкурентоспособна локация в България за инвеститори и предприемачи. Тези развития показват, че Стара Загора се позиционира като ключов играч в подкрепата на бизнес дейностите и регионалния икономически растеж, за което голяма роля има и екипът на Invest Stara Zagora.

Повече по съдържанието на доклада може да се узнае на този линк: https://d11n7da8rpqbjy.cloudfront.net/emergingeurope/30985133_1727782053113Business-Friendly_Cities_2024_Spreads.pdf
(Копирайте ръчно връзката, не се отваря автоматично – бел. ред.)

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн