Правната комисия на ОбС в Стара Загора потвърди препоръките си относно процедурата по съфинансиране на проект на Фондация “Мисия Криле”

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*
20241011_151758Постоянната комисия по законност и обществен ред (ПК по ЗОР) на Общинския съвет в Стара Загора потвърди на свое заседание днес указанията си за начина, по който може да бъде внесено, обсъдено и гласувано в местния парламент предложението за съфинансиране от страна на Община Стара Загора на проект на Фондация “Мисия Криле” – “Европейска гаранция за уязвимите деца и семейства в Стара Загора с ограничен достъп до услуги”. Както е известно, това предложение беше депозирано, но след това оттеглено от дневния ред на септемврийската сесия на ОбС. Това стана, след като ПК по ЗОР констатира миналия месец, че не е спазена в пълнотата ѝ процедурата, разписана в Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения. Тази процедура задължително предшества внасянето на този вид предложения за разглеждане от общинските съветници.

По-конкретно беше установено, че не е проведено изискващото се съвместно заседание в пълен състав на две комисии – едната от състава на администрацията, 7-членна, а другата – 11-членната Постоянна комисия по социална политика на ОбС. На което съвместно заседание да бъде обсъдено предложението за съфинансиране на проекта от общинския бюджет в размер на 19 400 лв. Сега, преди октомврийската сесия, въпросното съвместно заседание вече е насрочено. То ще се проведе от 16.30 часа в понеделник, 14 октомври, в зала “П. Р. Славейков” в сградата на Общината. На него двете комисии следва, след като обсъдят заедно по същество предложението за съфинансиране на проекта на Фондация “Мисия Криле”, да вземат своите решения, които да се отразят в общ протокол.

Днешното заседание на Постоянната комисия по Законност и обществен ред беше проведено след писмо до нея на председателя на ПК по социална политика в ОбС Валентина Бонева, в което се искат разяснения по процедурата от страна на Правната комисия. На база протокола от днешното си заседание ПК по ЗОР ще изпрати писмо-отговор до председателя на ПК по социална политика Валентина Бонева, уточни председателят на Правната комисия адв. Стефан Анков.

В заседанието на ПК по ЗОР днес участваха в изискващия се кворум нейни членове, плюс председателя на ПК по социална политика Валентина Бонева, както и Павлина Делчева, зам.-кмет с ресор “Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности”.

Автор: Максим Добрев

Докумeнти:

V_Boneva

11 октомври 2024 г.
град Стара Загора

Постоянна комисия
по законност и обществен ред
при ОбС Стара Загора

 

До г-жа Валентина Бонева,
Общински съветник
при ОбС Стара Загора,
Председател на ПК
по социална политика

На Ваше писмо рег. индекс 10-01-5678 от 26.01.2024 г. по описа на Община Стара Загора

ОТНОСНО: Поставени с нарочно писмо рег. индекс 10-01-5678 от 26.01.2024 г. по описа на Община Стара Загора, въпроси от общинския съветник г-жа Валентина Бонева, по прилагането на Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения на граждани

Уважаема г-жо Бонева,

По поставените от Вас с нарочното Ви писмо рег. индекс 10-01-5678 от 26.01.2024 г. по описа на Община Стара Загора, въпроси по прилагането на Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения на граждани, след проведеното днес обсъждане на извънредното ни заседание с Ваше участие, писмено потвърждаваме становището си относно следното:

1. По въпроса Ви – ,,Следва ли комисиите, посочени в чл.11, ал 4 от Наредба за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения на граждани да заседава заедно‘‘ – комисията изразява становище, че съгласно чл. 11, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за финансово подпомагане на проекти на неправителствени организации, кметства и сдружения на граждани, ,,Разглеждането и оценяването на кандидатстващите проекти се извършва съвместно от назначената със заповед постоянна комисия от общинска администрация и ресорната комисия, назначена от общински съвет‘‘, от което следва, че двете комисии следва да заседават съвместно.;

2. По въпроса Ви -,,Как се отчита гласуването на членовете на всяка от двете комисии – поотделно или общо от присъстващите‘‘ – комисията заема становище, съобразявайки текстовете на чл. 11, ал. 2 и ал. 3 от Наредбата, че всяка от комисиите, в хода на съвместното заседание, следва да проведе гласуване за изразяване на становище по разглеждания проект, като за вземане на валидно решение комисиите следва да заседават в пълен състав.;

3. По въпроса Ви – ,,Посочили сте като нарушение на процедурата неспазване на ал. 4, ал.5 и ал.6, които са отменени с решение №588 от 27.10.2016 г. – комисията констатира, че на страницата на Община Стара Загора неправилно в текста на наредба фигурират посочените отменени текстове, отменени с решение №588 от 27.10.2016 г. на ОбС. Като съобрази съдържанието на същите обаче, комисията намира, че не е налице основание за промяна на изразеното към настоящия момента свое становище по разглежданата процедура. Отменените текстове не засягат същността на изразеното становище, което комисията поддържа. Приложение следва да намерят посочените на наредбата текстове на ал. 4 и ал. 5, приети с визираното решение №588 от 27.10.2016 г. на ОбС Стара Загора.;

4. По въпроса Ви -,,С какъв документ – общ протокол или друго завършва съвместната работа на двете комисии. Ако се изготвя общ протокол, означава ли, че ресорната постоянна комисия на Общински съвет трябва да приеме отделно становище и решение;“ – комисията изразява становище, че при проведено съвместно заседание на двете комисии се съставя общ протокол, в който се отразява отделно волеизявлението за изразеното становище по проекта на всяка една от комисиите. Така изразеното становище от комисиите се оформя като решение на съответната комисия.

5. По въпроса Ви – „други изисквания“ – комисията обръща внимание на следното:

При разглеждане на проектите, комисиите следва да съблюдават законодателството на Република България, като при вземане на решенията си следва да се водят единствено и само от обществения интерес, съобразявайки това, че РАЗХОДВАНЕТО НА ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА, каквито са тези от бюджета на Община Стара Загора, следва ДА БЪДЕ ОБОСНОВАНО И ПРИ ДОКАЗАНА ОБЕКТИВНА НЕОБХОДИМОСТ, ЗА ПОСТИГАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ КОНКРЕТНИ И ЯСНИ ЦЕЛИ, които ДА ИМАТ ПОЗИТИВЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО ЕФЕКТ.

Следва да се съобрази и това, че ЕФЕКТИВЕН КОНТРОЛ ЗА РАЗХОДВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СРЕДСТВА СЕ ОСИГУРЯВА В ЗНАЧИТЕЛНА И АДЕКВАТНА СТЕПЕН ПРИ ИЗРАЗХОДВАНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА ЧРЕЗ СТРУКТУРИ НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИ КОЕТО НЕ Е ЛОГИЧНО ДА СЕ РАЗХОДВАТ СРЕДСТВА В ПОЛЗА НА ЧАСТНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДЕЙНОСТИ, КОИТО СА ПРИСЪЩИ НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ИЛИ НА ДРУГИ ДЪРЖАНИ ОРГАНИ, И НА КОИТО ПУБЛИЧНОПРАВНИ СУБЕКТИ ЗАКОНЪТ ВМЕНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА ГИ ОСЪЩЕСТВЯВАТ.

С уважение,

Стефан Анков,
Велина Атанасова,
Ива Ангелкова,
Борислав Йорданов,
Боян Кулев,

Заседавалите като членове на ПК по ЗОР на извънредното заседание от 11.10.2024 г.

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн