Благодарствено писмо на новия Почетен гражданин на Стара Загора Любомир Любенов

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*

Благодарни родители подариха на Любомир Любенов табло със снимки с негови ученици

Благодарни родители подариха на Любомир Любенов табло със снимки с негови ученици

Уважаема госпожо Лазарова,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

 Моля да приемете благодарностите ми за високото звание, с което ме удостоихте - почетен гражданин на Стара Загора.

Благодаря!

Благодаря и на хората, които ме предложиха за това отличие, сред които са:

* моят учител по физика Теодоси Теодосиев,

* моят директор Иванка Сотирова,

* моят ученик Станислав Колев,

* моят идол проф. Минко Балкански.

Благодаря на инициативния комитет.

От 1983 година съм в гр. Стара Загора и оттогава моят личен и професионален път е свързан с този град.

През 1986 г. по предложение на Златка Михова, председател на Окръжния съвет за народна просвета, замених преподавателското място във висшето училище с преподавателското и директорско място в новосъздадения Окръжен средношколски център по математика и информатика.

Остана ненаписана дисертацията ми по диференциални уравнения.

Но пък ме споходи късметът да бъда сред вдъхновителите на най-талантливите деца на окръга.

В Средношколския център, освен обучение по математика, информатика и математическа лингвистика създадохме и инициативи за изява на старозагорските ученици.

През 1988 г. в Стара Загора проведохме първото в света състезание по математическа лингвистика, а през 1990 г. – първото в Европа международно състезание по математика за ученици от 5 до 7 клас.

В Стара Загора дойде лично президентът на международната федерация за национални математически състезания австралиецът проф. Питър ОХалоран, за да му разкажем и покажем как в България се случват добри неща в извънкласната работа по математика, информатика и математическа лингвистика.

Имах щастието да бъда 10 години  (от 1992 г. до 2001 г.) издател на първия и единствен математически вестник в България „Математическа поща“.

Идеята за провеждане на международния турнир „Математика без граници“ ме споходи през 2013 г. и оттогава до 2024 г. са проведени 11 издания на турнира в общо 48 кръга с  половин милион участници от България и 43 страни по света. Екипът на турнира е старозагорски – Ваня Димова, Димана МакКалъм и Мариана Богданова.

Когато издавах вестник „Математическа поща“ отразявах и международните прояви в Азия на ученици от математически гимназии в страната. Стара Загора не участваше в тях.

Любомир Любенов с дългогодишния министър на образованието Красимир Вълчев и ученици

Любомир Любенов с дългогодишния министър на образованието Красимир Вълчев и ученици

През 2013 г. след един разговор с проф. Хенри Онг от Сингапур се откри такава възможност и тя бе реализирана с решаващото участие на Ваня Димова и Димана МакКалъм.

Първо бяхме в Чънду, а след това в Сингапур, Хонг Конг, Куала Лумпур, Сеул, Банкок и Фукуока.

Стотици старозагорски деца преоткриха света си след участие в тези международни прояви.

Имаше и върхове: Теодор Танков стана шампион на Азия през 2017 г., Йоан Михайлов спечели диамант във Фукуока през 2019 г., младият ни кмет Радослав Балкански спечели първо място през 2024 г. в Куала Лумпур с презентацията за геометрията на траките.

Местните и националните медии отразяваха всеки връх на младите старозагорци.

Това бе вдъхновение не само за тях, но и за техните съученици, техните родители, за техните учители. Това вдъхнови и бивши олимпийци по математика и успели в своята професия старозагорци да са част от старозагорските математически празници.

В ход е подготовката на млади българи, които да ни наследят – студенти от Софийския университет, от Колумбийския университет в Ню Йорк, Делф и Тилбург. Списъкът се допълва.

В Стара Загора имах удоволствието и честта да познавам и работя с почетния гражданин на Стара Загора Светлозар Дойчев и да съм съавтор на първата му статия в списание „Математика“ през 1987 г., а през 1994 г. и рецензент на първата му книга.

В Стара Загора имах прекрасни ръководители в лицето на Стефанка Златева – директор на Търговската гимназия, доц. Георги Бойчев – ръководител на катедра „Висша математика“ в Тракийския университет, на почетния гражданин на Стара Загора Кънчо Матев – директор на езиковата гимназия, на Емилия Крайнина – директор на V Основно училище, на Стоян Стоянов – директор на Търговската гимназия и Иванка Сотирова – директор на езиковата гимназия.

Тук 8 години бях началник на Регионалния инспекторат по образованието.

Благодаря за високата чест.

Чест, която задължава!

Честит празник, старозагорци!

Подареното му от родители табло със снимки "Бандата на Любенов" е придружено с ваучер за полет с балон над Кападокия

Подареното му от родители табло със снимки “Бандата на Любенов” е придружено с ваучер за полет с балон над Кападокия

enl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн