Прегледи за скрининг за белодробни, сърдечно-съдови заболявания и злокачествени заболявания на дебелото черво

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*

RZI Stara Zagora 660В Медицински център за доболнична медицинска помощ „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД – Стара Загора започва извършването на прегледи за скрининг за белодробни, сърдечно-съдови заболявания, както и за злокачествени заболявания на дебелото черво с тест за окултни кръвоизливи. Прегледите са сред групи здрави хора от област Стара Загора. Те са в изпълнение на заложени дейности, финансирани от Министерство на здравеопазването по Националната програма за хронични неинфекциозни болести за 2024 г., съобщават от Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Прегледите ще бъдат извършвани от лекари по съответната специалност – пневмолози, кардиолози, хирурзи, гастроентеролози от медицинския център на лица, независимо от здравноосигурителния им статус и фамилната обремененост. Периодът на кампаниите е до края на месец ноември 2024 г.

Основните хронични незаразни болести – сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет са причина за 80 % от смъртните случаи в България. Извършването на профилактични прегледи е гаранция за постигане на по-добро здраве и качество на живот. Скринингът е профилактичен метод за установяване на разпространението на определен признак, симптом или заболяване сред групи от здраво население.

* С прегледи за ранно откриване на хронични белодробни заболявания ще бъдат обхванати 170 лица над 40-годишна възраст, както здравноосигурени, така и без здравна осигуровка;

* С прегледи за ранно откриване на сърдечно-съдови заболявания ще бъдат обхванати 170 лица над 40-годишна възраст, както здравноосигурени, така и без здравна осигуровка;

* С прегледи за ранно откриване на злокачествени заболявания на ректосигмоидалната област с провеждане на тест за окултни кръвоизливи ще бъдат обхванати 195 лица над 18-годишна възраст, както здравноосигурени, така и без здравна осигуровка.

Профилактиката на онкологичните заболявания е насочена към ранно откриване на заболяването, преди пълното разгръщане на клиничната симптоматика и чрез ранно лечение да се постигне намаляване на тежките симптоми и хронифициране на заболяването.

Ракът на дебелото черво е на трето място по честота сред злокачествените заболявания и при двата пола. Профилактичното изследване за кръв във фекалиите е първа стъпка към предпазване от рак на дебелото черво и ректума. За самата проба е необходим фекален материал с големина на грахово зърно. Необходима е известна диетична подготовка преди подобно изследване. Минава се на така наречената бяла диета – мляко и млечни продукти. Избягва се консумацията на следните храни поне два дни преди теста: ряпа, цвекло, гъби, банани, грозде, пъпеш, ябълки, портокали, червени чушки, червено месо, броколи, карфиол, боб. Тези храни могат да са причина за фалшиво положителни резултати. Не се приемат медикаменти съдържащи мед и бисмут, както и аспирин и други нестероидни противовъзпалителни средства, както и хранителни добавки, съдържащи желязо или витамин С. Допуска се консумация на малки количества пилешко, пуешко месо или риба. Изследването не се провежда по време на менструация, както и при активно кървене от храносмилателния тракт, напр. при хемороиди.

Регионална здравна инспекция – Стара Загора отправя призив към желаещите старозагорци да се включат в прегледите за скрининг. 

За записване за час за преглед:

Медицински център „Проф. д-р Стоян Киркович“ ЕООД – Стара Загора
гр. Стара Загора, ул. „Д-р Тодор Стоянович“ № 15
042/698 511; 0889 3345 55 – регистратураenl

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн