Николай Диков: За 12 години АВГУСТИАДА се утвърди като регионален бранд с национално значение

РАЗПИСАНИЕ - ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ >>>>..................................; ЧЕТЕТЕ ПУБЛИКАЦИИТЕ В САЙТА ПРЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ТУК >>>>
*
20240927_181850ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Фестивалът е част от културния календар на Стара Загора и целта му е да популяризира винената и кулинарната култура и да стимулира туризма в региона

12-тият Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2024 бе открит днес на античната улица на древната Августа Траяна в Стара Загора. Организатори са Търговско-промишлена палата – Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора и с помощта и съпричастието на много фирми и организации.

С дефиле на винари, готвачи, музикални и други групи се представиха участниците по централните улици на града. Претендентките за Царица Августиада впечатлиха с красотата си всички присъстващи на дефилето.

Официален старт на фестивала отбеляза секретарят на Община Стара Загора Николай Диков като поздрави от името на кмета Живко Тодоров организаторите, изложителите и гостите. „Една много стара история разказва за човек, който изпаднал в много трудна финансова ситуация. За щастие имал две колекции – от картини и от вино. Наложило му се да продаде едната – тази с картините. Когато го попитали защо не е продал виното, той отговорил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура“. Приветствам ви с „добре дошли“ на фестивала на виното и културното наследство АВГУСТИАДА“, тържествено обяви той. „От името на г-н Тодоров поздравявам организаторите, изложителите и гостите на фестивала. За 12 години Вие утвърдихте АВГУСТИАДА като регионален бранд с национално значение. Предстоят ни два наситени със събития дни, обилно поляти с разкошни вина. Пожелавам успех на фестивала и нека изберем най-очарователната и умна Царица „Августиада“ тази вечер“, допълни още г-н Диков.

Поздрав към изложители и гости отправи и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора. Той отбеляза, че едва ли има по-подходящо място за това събитие от древния ни град. „Щандовете, разположени на античната улица, създават представа за пътуване във времето“, сподели той. Галина Нифору, управител на OINORAMA wine consulting & business solutions и председател на Българската асоциация на износителите на вино, сравни всички изби с бисери в короната на българското винопроизводство и им пожела успех.

В тазгодишния фестивал участват над 40 винарни с повече от 250 вина. Специален гост на събитието е Сърбия. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Получилите най-много гласове се отличават със Знака на Августиада – образ на монета от римско време с изображение на император Каракала. Наградените вина ще станат ясни в последния ден на фестивала, 29 септември (неделя), след гласуване на публиката като са предвидени и изненади за гласувалите.

Приветствие от секретаря на Община Стара Загора Николай Диков

Приветствие от секретаря на Община Стара Загора Николай Диков

Приветствие на инициатора на АВГУСТИАДА Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора

Приветствие на инициатора на АВГУСТИАДА Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора

Фестивалът е част от културния календар на Стара Загора и целта му е да стимулира туризма, както и да популяризира винената и кулинарната култура. Сред участниците и гостите тази година са представители на винопроизводството, а хранителният бранш акцентира върху гурме сектора. Участници в мащабното събитие са и представители на хотелиерския и ресторантьорски бизнес, индустриалния сектор, държавни институции.

Сред атракциите на фестивала е и конкурсът за избор на Царица на Августиада, чиято роля е да бъде посланик на фестивала. Чрез гласуване на отбрано жури в момента се избира най-красивата сред 12 претендентки. Председател на журито е Галина Нифору. Членове на журито са Ива Духтева – старши експерт в отдел “Туризъм” към Община Стара Загора и автор на „Лицата на града“ в ТВ Стара Загора, Гергана Станчева – мисис България 2022 година, Георги Митев – маркетинг директор на Държавна опера Стара Загора, Кристиан Венциславов – основател на софтуерна компания “Смарт Сенчъри Технолоджис”, Татяна Караджова – представител на “Пулс Фитнес”, Янко Янков – собственик на Рекламна агенция “Медия груп”, Биляна Георгиева – изпълнителен директор на бизнес медия ЛИДЕР.БГ, Христина Христова – представител на “Мидалидаре Естейт”.

Короната, предвидена за победителката, е по дизайн и изработка на Славин Янакиев, председател на Управителния съвет на ГК Липа. Тя ще бъде връчена от Галина Нифору и миналогодишната царица Августиада Дебора Стоянова.

Ще бъде избрана Царица, две подгласнички и момиче на публиката, като наградите ще са предметни и ваучери. Всички участнички ще получат бутилка вино, продукти за коса и ще запазят за спомен спортните екипи от участието си.

Всички любители и ценители на доброто вино и храна могат да им се насладят до 29 септември 2024 г.

IMG-1560eb9e8a872827106d6632372669ef-VОфициален гост на събитието на виното и културното наследство бе Горан Савич, първи съветник по политическите и консулски въпроси към посолството на Република Сърбия в България.

enl

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн