Тракийският университет ще обучава авиоспециалисти наесен

Разписание - градски транспорт >>>>
*
преск 1ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> „Нуждата от пилоти не само в България, а и в световен мащаб е много сериозна. В продължение на 10 месеца ние работим в тази посока, консултирайки се с международни организации и в колаборация с Валери Илиев – ръководител на училището за обучение на пилоти за гражданската авиация „Олимпия Ер“, Лилчо Лилов – управител на летище „Лесново“, пилотите Милко Запрянов и Красимир Великов. Вече можем да обявим официално, че тази есен стартираме обучение на авиоспециалисти във висшето училище – пилоти, авиоинженери, стюардеси, наземен и летателен екипаж“ – заяви на пресконференция ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков

Той поясни още, че това е първата стъпка към този вид обучение, което ще стане част от новия факултет по дигитални и зелени технологии със сформиране на Авиокатедра, където ще продължи обучението на бакалаври и магистри – инженери.

„Ние желаем да оперираме пистата на Летище Стара Загора, да обучаваме там, нека там да кацат малки самолети, може да се използва и като карго-летище за животни, кореспондирайки с нашата конна база, която е в непосредствена близост и за нея е подготвен мащабен проект за реновация. Това са инвестиции в бъдещето, които ще са полезни не само за Стара Загора, но и за България“, допълни ректорът.

Управителят на летище „Лесново“ Лилчо Лилов сподели, че светът има остра нужда от пилоти: „Към днешния ден нуждата в целия свят за пилоти е около 100 хиляди души, всичко това е следствие от Ковид-пандемията, която спря развитието на авиацията за не малък период от време.“

„Обучението ще се осъществява в партньорство с “Олимпия Ер”, а идеята е да направим клон на компанията, в който да се обучават пилоти в Тракийския университет и се надяваме, че ще обучаваме и на Летище Стара Загора, което е изключително подходящо“ – обясни Валери Илиев, ръководител на училището за пилоти.

На пресконференцията присъстваха специалисти от авиацията, които заявиха пълна подкрепа към новото обучение. Те не скриха и надеждата си, че на Летище Стара Загора отново ще кацат самолети.

Пресцентър на ТрУ, Надя Лиловаcrl

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн