Творческата лаборатория „Без корени“ започна с емигрантски разкази от Фондация „Мисия Криле“

Разписание - градски транспорт >>>>
*
21.07-221.07.1ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ И ПО-ГОЛЕМИ СНИМКИ >>> 13-тата творческа лаборатория „Без корени“ с ръководители Веселка Кунчева, Мариета Голомехова и Милен Апостолов започна с емигрантски разкази от Фондация „Мисия Криле“. В рамките на няколко часа участниците се запознаха с личните съдби на хора, изгубили корените си и с хора, посветили се да им помогат да запазят живота и достойнството си, докато намират пътя на спасението си.

„Независимо колко мизерни и нещастни изглеждат, хората без корени са невероятнно силни, стига някой да им покаже това“, разказаха Диана Димова и Райна Димитрова от Фондация „Мисия Криле“. Двете истински вярват, че е добре да стоим близо до счупени хора, защото те най-добре знаят как да се залепят. Най-важното е да гледаме на тези хора като на равни. Силно травмираните хора са болезнено чувствителни и улавят във въздуха всеки нюанс на отношението към тях.

Изключително важно е как разказваме историите на тези хора, каза и Яхия Хомси, който е бежанец от Сирия. Той е получил тази година българско гражданство и е част от екипа на Фондацията. „Искрено ви поверяваме нашите послания“, казаха на финала на срещата Диана Димова и Райна Димитрова, като подчертаха, че възприемат себе си като мост между двата свята на хората без корени.

Трима режисьори с трима сценографи и три актьорски екипа ще работят до 3 август в Кукления театър в Стара Загора. Всеки екип е избрал различен начин да изследва как човек губи корените си. Едните ще изследват зависимостите у човека, другите прекъсването на корените си заради войни, а третите ще работят върху обезчовечаването, базирано на Достоевски. Тримата режисьори са Карина-Велислава Сомноева, Христа Петкова и Бюрхан Керим. Те ще работят със сценографите Тина Тодорова, Ивета Милева и Мария Колева.

Според Веселка Кунчева творческите лаборатории са едни от най-важните събития в театралния свят, защото в този формат може спокойно да се експериментира, без да се търси резултат. За нея Старозагорският куклен театър е оазис, благодарение на който е поставила началото на тези лаборатории.

Показът на трите проекта ще е на 3 август от 19 часа в залата на Кукления театър.

Творческата лаборатория „Без корени“ се реализира по проект, финансиран от Програма „Култура“ на Община Стара Загора.

21.07.3

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн