Кметът Живко Тодоров поздрави легендата на “Берое” Георги Белчев за 80-я му рожден ден

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_9511 copyIMG_9534 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ и снимки в по-голям формат >>> В деня на своята 80-годишнина легендарният футболист, капитан и треньор на “Берое” доц. Георги Белчев разказа днес в Община Стара Загора пред кмета Живко Тодоров, приятели и съратници от футболния свят и в присъствието на медии спомени за своите славни години със зелено-белия екип, останали в спортната история на Стара Загора с грандиозни победи над някои от най-прославените европейски грандове.

“Имал съм честта да играя футбол в залата на Тракийския университет с него и трябва да ви кажа, че макар и на години, Георги Белчев беше един от най-добрите, младите момчета не можеха да му вземат топката – сподели Живко Тодоров. – Той е истинска легенда за Стара Загора, за “Берое”, и за нас е огромна чест да му честитим днес 80-годишнината. Пожелавам му да е в добро здраве, както е сега, още дълги години, и да продължава да бъде пример за младото поколение. Хора като него са все по-малко, особено днес, когато младите са привлечени повече от други неща, от социални мрежи. Нека вземат пример от хора като Георги Белчев, за да може след време и тях да ги посрещат по този начин, по който сега посрещаме него!” – призова кметът.

IMG_9537 copyДнес имам троен празник – 80-годишен юбилей, годишнина от подписването на гражданския си брак и 50 години от края на футболната ми кариера – уточни големият старозагорски футболист.

Георги Белчев разказа, че е завършил средното си образование в Нова Загора, където “Берое” често е гостувал за контролни срещи. Там са го забелязали и са го взели под Аязмото. “Това стана през 1963 година. Тук заварих изключителни футболисти – братята Янчовски, Христо Петров, Теньо Ботев, Станоев, Панчев, Манчев, Ицо Петров и др. Лятото на 1963 г. дойдоха и Петър Жеков, и Христо Тодоров. След една година дойде и Петко Петков, и Киров – и се оформи едно младо ядро, с което поехме щафетата от старите. С този отбор ни се даде право да представляваме България за Балканската купа през 1968 г. Тогава “Берое” за пръв път я спечели, въпреки че преди нас през годините за нея са играли и други – “Левски”, “Локомотив” София… Повторихме успеха през 1969 г., като станахме за втори път балкански шампиони. По-късно, когато станах треньор на отбора, с капитана Теньо Минчев отново спечелихме Балканската купа. “Берое” я е печелил общо 4 пъти.”

С Георги Белчев отборът е гостувал в ГДР, Куба, Сирия, Иран, Ирак и Египет. През 1972 г. “Берое” завършва трети в държавното първенство и бронзовите медали му отварят вратата към европейския турнир на УЕФА. Своя “прощъпулник” в Европа старозагорският отбор прави със сензационните си победи над гранда “Аустрия” Виена със 7:0 под Аязмото (Белчев отбелязва гол) и с 3:1 като гост. А австрийците съвсем не са случаен тим – елиминирали са 2 години преди това “Левски” с Гунди и Котков. “Берое” отстранява и “Хонвед” Будапеща с 3:0 и 0:1 във време, в което унгарският футбол е на много високо ниво. През следващата 1973 г. “Берое” с Белчев бие “Атлетик” Билбао с 3:0 тук, а през пролетта на 1974 г. там губи с 0:1 – мач, в който старозагорският майстор на спорта получава контузия на коляното, която прекратява кариерата му на полеви играч (1963-1974 г.). Георги Белчев започва научна кариера в Тракийския университет, става доцент там, но е повикан за треньор на “Берое” (1982-1983 г.).

В личната си колекция ветеранът-легенда пази и снимка с Пеле по време на турне на националната гарнитура в Южна Америка.

Да поздравят Георги Белчев дойдоха още Петко Крумов – началник на отдел „Спортни дейности“ в Общината, Димитър Петров – председател на Областния съвет на БФС, Теньо Минчев – президент на клуб „Берое 1916 – ветерани“ и представители на клуба.

По случай личния си празник ветеранът на Берое получи от кмета на Стара Загора Живко Тодоров плакет, торта и обещанието да бъде проектиран Музей на спорта през следващата година и изграден в града на футболната легенда. Някога в този музей сигурно ще бъдат изложени и стотиците снимки, топки, купи, екипи, историята на личния футболен свят на Белчев.

IMG_9546 copy

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн