Искра Михайлова: “Възраждане” внесе промени в Изборния кодекс срещу хаоса в Районните избирателни комисии в нощта след вота

Разписание - градски транспорт >>>>
*

От ляво надясно: Яна Динева, Искра Михайлова, Даниел Проданов, Десислава Калоянова

От ляво надясно: Яна Динева, Искра Михайлова, Даниел Проданов, Десислава Калоянова

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Народните представители от “Възраждане” в Старозагорския избирателен район Искра Михайлова (председател на “Възраждане” – Стара Загора) и Даниел Проданов (областен координатор на “Възраждане”) споделиха днес пред медиите подробности за внесения от тях в петък, 12 юли, в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс с фокус върху работата на Районните избирателни комисии.

“Тези промени са крайно необходими, за да защитим вота на българските избиратели – такъв, какъвто са го подали, и без той да бъде опорочаван от няколко човека в Районните избирателни комисии. Промените касаят основно прозрачността и публичността на процеса в Районните избирателни комисии. Предлагаме следното – каза Искра Михайлова:

1. Всяка РИК (ОИК) да оповестява предварително (по указания на ЦИК) минимум 3 обособени зони:
* за приемане на протоколите от СИК;
* за информационно обслужване;
* и за повторно преброяване.

Тъй като досега преброяването се случва на всякакви места в РИК – включително в коридори и в странични стаи, до които представителите на партиите нямат достъп. Тези зони трябва да съществуват и да бъдат ясно разписани в закона.

2. Във всяка от така обособените зони трябва да действа видеонаблюдение, което да се излъчва в реално време. След като видеонаблюдение може да бъде осъществено за хилядите секционни избирателни комисии, със сигурност ще е много по-лесно такова да се реализира и в Районните избирателни комисии, които са в пъти по-малко на брой. Това би намалило огромната част от манипулациите, които ние установихме по време на присъствието на нашите представители в РИК-овете.

3. Броят на представителите и застъпниците на партиите и коалициите в обособените зони в РИК да се увеличи от един на трима – трима застъпници и трима представители, тъй като големите РИК-ове са 17-членни. Няма как двама души да успеят да наблюдават работата на тези 17 от РИК, особено на фона на това, че няма регламент как точно и къде се извършват повторните преброявания, промените и поправките в протоколите.

4. Членовете на РИК, които участват в повторно преброяване, да полагат подписа си заедно с подписите на членовете на Секционните избирателни комисии, че са участвали в това преброяване. Към момента не може да се проследи кои са повторно преброяваните секции, защото няма следа, че протоколите им са били отваряни и броени повторно.

5. Повторното преброяване да се извършва от поне двама членове на РИК от различни партии и коалиции, които да полагат подписите си след нанесените корекции, заедно с членовите на СИК, които са там. Негативната практика, включително от последните парламентарни избори, е в повторното броене да участват и сътрудници, които нямат право да правят това.

6. В Секционните избирателни комисии трябва да се направят спешно две промени:
* Всички членове на СИК да имат завършено минимум средно образование (в момента се изисква основно), тъй като работата с документацията е достатъчно сложна и се стига до неправилно попълнени протоколи и неправилно изписани особени мнения, което оттам нататък затруднява работата на РИК и става предпоставка за изборни манипулации там;
Заплащането, получавано от ръководните кадри в Секционните избирателни комисии, да бъде с 50% по-високо от това на редовите членове на СИК. Тъй като тези хора понякога остават да чакат по опашки по над 24 часа, за да им бъдат прегледани протоколите.

Целта на така предложените промени в Изборния кодекс е да се изключи възможността за подправяне на протоколите на СИК. Има случаи, в които сме забелязвали грешки, умишлено създадени от Районните избирателни комисии върху протоколи, които постъпват с технически грешки. Веднъж сгрешеният протокол, стигнал до РИК, предвид че липсва този контрол, който ние в момента предлагаме, може да бъде отворен в един коридор и да бъде пренаписан така, както е удобно на някоя политическа организация. Имаме пример със секция №135 в Стара Загора на един от вече миналите избори, където са се получили над 100 гласа в плюс, добавени за партия ДПС, за сметка на всички останали политически партии. Още тогава ние започнахме с нашия екип да готвим тези законодателни промени, които сега предлагаме да бъдат разгледани в спешен порядък от Народното събрание, тъй като неговият живот не се очертава да бъде много дълъг. Предлагаме само лесноизпълними технически промени, за които очакваме да бъдат приети с консенсус в парламента. Те не променят философията на изборите и би следвало по тях да няма остър дебат между политическите организации, които до една се обявяват за честни и прозрачни избори. Доброволците на партиите (представители и застъпници) не са платени и увеличаването на броя им няма да повиши държавните разходи по провеждането на изборите.

След ситуиране на комисиите в Народното събрание веднага ще настояваме промените в Изборния кодекс да влязат в дневния ред на Правната комисия – каза още Михайлова, – както и да бъдат гласувани в пленарната зала. Надяваме се други групи да имат още предложения, свързани с прозрачността на изборната нощ, защото до момента тя не е уредена добре в Изборния кодекс и всяка РИК работи по свой тертип. Което обаче ограничава правата на хората, отишли там да защитават вота, в случая представителите и застъпниците на политическите организации. Това трябва да спре незабавно и ние смятаме, че е възможно да се постигне консенсус в пленарната зала по тези наши предложения. Всеки, който е бил в РИК в изборната нощ, знае за какво става въпрос и какви манипулации се случват. Неофициално досега сме разговаряли по темата с представители на ППДБ и “БСП за България”. Тази седмица ще се обърнем и към останалите политически организации в парламента. В условията на рекордно ниска избирателна активност трябва да направим така, че българите да повярват отново в честността и прозрачността на изборния процес. В момента това доверие остъства и това е една от големите причини хората да не излизат да гласуват. Шири се мнението, че независимо от дадения вот ще спечели онзи, който брои бюлетините. Ние искаме да избегнем тази хипотеза чрез излъчвано на живо видеонаблюдение и чрез повече представители на партиите, които да защитават вота в изборната нощ.”

“Възраждане” ще има двама свои представители в ръководството на новосформираната група в Европейския парламент – “Европа на суверенните нации” (ЕСН) – зам.-председател Станислав Стоянов, който беше водач на партийната листа за Евроизборите, и говорител на ЕСН Петър Волгин, съобщи Даниел Проданов. Той изрази несъгласие с определянето на ЕСН като крайнодясна група, направено в някои европейски медии. В ЕСН ще влязат 13 евродепутати от “Алтернатива за Германия”. Това ще бъде една патриотична и консервативна група в ЕП, определи Даниел Проданов. В момента ЕСН наброява 25 души от 8 страни – България, Германия, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Литва и Франция. Очаква се към нея да се присъединят представители и на Испания, членовете й да се увеличат до 30, а в бъдеще да си взаимодейства с другата подобна формация в ЕП – 79-членната, трета по големина в ЕП група “Патриоти за Европа”, в която влизат партии като “Национален сбор” на Марин льо Пен от Франция и “Фидес” на Виктор Орбан от Унгария.

В 27-ми Старозагорски избирателен район “Възраждане” е втора политическа сила след ГЕРБ, припомни Искра Михайлова, и за следващите избори ще работи за подобряване на резултата си след разцеплението в ДПС и разпада на “Величие”. “Млада партия сме – каза Михайлова, – но поредицата от последователни избори ни даде възможността да се учим бързо, да видим с яснота проблемите в изборния процес и да обучим нашите представители. Така че сме подготвени с кадри както за СИК, така и за РИК. Нашите представители бяха сред най-активните и издръжливите в изборните нощи. И освен всички изборни нарушения, които откриха и предотвратиха, те помогнаха в огромна степен на РИК да си свърши работата” – допълни Михайлова. Днешната ситуация н страната, по думите й, се описва с деструктивни процеси под натиска на корпоративни интереси в ДПС. Подобни се забелязват и в БСП. Огромни противоречия има и в коалицията ПП-ДБ, включително разнобой в политиките сред вътрешните й електорати. Голяма част от електората на ГЕРБ пък не е съгласна партията да е в такава огромна близост с ДПС. На този фон “Възраждане” остава в най-стабилна конфигурация, обобщи Искра Михайлова. Даниел Проданов допълни, че в Стара Загора “Възраждане” е с най-добър резултат в 4 от 6-те големи квартала – “Три чучура” север и юг, “Казански” и “Зора”.

В пресконференцията участваха също така общинският съветник Десислава Калоянова и Яна Динева – зам.-председател на партията в Стара Загора.

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн