Започна събарянето на незаконните постройки по поречието на Бедечка в покрайнините на Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
20240710_08241220240710_081439-660ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Под охраната на няколко роти жандармерия два багера започнаха в 8 часа тази сутрин да събарят първите 18 от общо 36 незаконни постройки по поречието на река Бедечка в югоизточните покрайнини на Стара Загора, на 500-800 метра южно от паркинга на завод “Пресков”. Те са вдигнати през последните няколко годни в регулацията на града от самонастанили се от други населени места, съобщи пред медиите Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара Загора.

Преди събарянето им постройките бяха проверени дали в тях няма скрили се хора или животни.

Процедурата по премахването започна под контрола на зам.-кмета арх. Мартин Паскалев, секретаря на Общината Николай Диков и директора на Дирекция “Правни дейности, обществен ред и административно обслужване” Делян Иванов.

От дясно наляво: арх. Мартин Паскалев, Николай Диков, Делян Иванов

От дясно наляво: арх. Мартин Паскалев, Николай Диков, Делян Иванов

Някои от пришълците са се преместили тук след събарянето преди време на незаконните им къщи в кв. “К. Ганчев”. “Днес извършваме принудително премахване на незаконните постройки. Всички те са минали по стандартната процедура по Закона за устройство на територията – с констативен акт и заповед на кмета за премахване – каза Ангел Стоманярски. – Дадено им беше време за доброволно премахване. Това не се случи. 18 от сградите са били обжалвани пред Административния съд в Стара Загора. Съдът установи, че заповедта на кмета е законосъобразна и трябва да бъдат премахнати.”

По думите на общинския експерт пришълците в този краен квартал на Стара Загора правят бели, заприщват водата на р. Бедечка, гледат животни, вечер вдигат шум с уредби. Премахването на незаконните постройки ще продължи не повече от 2-3 дни. Това ще струва на Общината около 50 хиляди лева, като най-скъпо ще е извозването на отпадъците. Целият район след това ще бъде почистен от нанесената мръсотия.

Досега през мандатите на кмета Живко Тодоров от 12 години насам са премахнати 294 незаконни постройки в Стара Загора, в рамките на 5 проведени процедури.

Встрани, от другата страна на реката, началото на събарянето на копторите проследи малка група от обитателите им. Мостчето между тях и района на операцията беше блокирано от жандармеристи.

20240710_080538-6605 (1)7
31421455

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн