Започва ремонт на 56-годишното общежитие на Спортното училище в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
54243215435ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Общежитието на Спортното училище “Тодор Каблешков” в Стара Загора, построено в далечната 1968 г., ще придобие коренно различен, съвременен облик. Днес беше направена първата копка за обновлението му на стойност 3,7 млн. лв. Това стана в присъствието на зам.-кметовете на Община Стара Загора арх. Мартин Паскалев (ресор Устройство на територията, строителство и безопасност на движението) и Надежда Чакърова (ресор Образование и младежки дейности).

Водосвет за здраве и успех отлужи Негово Високопреподобие архимандрит Богослов, в съслужение със свещеници от Старозагорската епархия.

“Подобряването на образователната инфраструктура винаги е била приоритет за Община Стара Загора – отбеляза в словото си Надежда Чакърова. – След обновяването на общежитието ще дойде ред и на училищната сграда, на двора и спортните площадки. Ще следим нещата да се случват в качество и в срок, защото знаем колко дългоочаквано от учениците е това общежитие. Тук ще направим един модерен кампус за младите спортни надежди на Стара Загора. Успех на проекта!”

Инж. Янислав Тонев от фирмата-изпълнител “Д4 къмпани” ЕООД уточни, че сградата ще бъде цялостно топлоизолирана и санирана, с подмяна на дограмата, включително покрива и сутерена. За осигуряването на достъпна среда ще бъде изградена рампа, както и асансьор от западната страна на сградата. Вътре ще се оптимизира разпределението на стаите. В сутерена ще има фитнес и спомагателни помещения за възстановяване на спортистите. Цялостно ще бъде подменена канализацията и ел.частта. Слаботоковата инсталация ще включва пожароизвестяване, оповестителна инсталация и видеонаблюдение.

“Спортното училище обучава 250 ученици от 5-ти до 12-ти клас в 10 вида спорт. Тази година за пръв път ще се приема и в дисциплината “Бокс”. Допреди 4 години в общежитието бяха настанени 120 деца, но в момента там е само една малка група. “С реконструкцията, която започва, ще получим едно истинско бижу за Стара Загора и за спорта” – изрази увереността си директорът Димо Неделчев.

На церемонията по първата копка присъстваха още главният архитект на Община Стара Загора Николай Василев, Делян Иванов – директор на дирекция “Правни дейности, обществен ред и административно обслужване”, инж. Гергана Михайлова – директор на дирекция “Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството, Петко Крумов – началник на отдел “Спортни дейности”, Стоян Пантулов от “Д4 къмпани” ЕООД, представители на педагогическия колектив на Спортното училище, медии, ученици и граждани.

Строителните работи – ремонт и рехабилитация – са на стойност 3,752 милиона лева. Срокът за приключването им е до май 2026 г. Средствата се предоставят по Механизма за възстановяване и устойчивост, стълб “Иновативна България”, компонент 1 – Образование и умения, инвестиция 2 – Модернизация на образователната инфраструктура, ремонт и рехабилитация на общежития в системата на училищното образование. Целта е да се създадат условия за равен достъп до образование чрез изграждане на благоприятна, включваща, енергийно ефективна, подкрепяща и мотивираща образователна среда на учениците от Спортното училище.

Слово на Надежда Чакърова

Слово на Надежда Чакърова

Слово на инж. Янислав Тонев от фирмата-изпълнител

Слово на инж. Янислав Тонев от фирмата-изпълнител

54243215433 - Copy542432154344325421521554243215436

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн