Със спечелен зелен проект Община Стара Загора ще подмени 5 хил. лампи с LED

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Улична LED лампа. Снимка: http://bg.yahualighting.com/

Улична LED лампа. Снимка: http://bg.yahualighting.com

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Уличното осветление ще харчи с 30% по-малко еленергия, на покрива на Автогарата монтират фотоволтаици

Община Стара Загора бе одобрена по процедурата „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“ с проект в размер на 1 млн. и 960 хил. лева. Това оповести зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“ арх. Мартин Паскалев.

Крупната сума е от европейски средства. Със спечеления проект общината е кандидатствала пред Министерството на енергетиката – по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 „Нисковъглеродна икономика“.

Целта на отличения проект е да бъдат подменени осветителите по съществуващото улично осветление в Стара Загора от стария тип, които не са енергоспестяващи, с LED осветителни тела. „С ресурса от тези почти 2 млн. лева ще успеем да подменим осветителните тела в широкия градски център, включително и в периметъра на кв. „Казански“, уточни арх. Паскалев.

Срокът за изпълнение е до средата на следващата година. Предстои да се сключи договор с Министерството на енергетиката, след което веднага започва работа по подмяната на осветителните тела, като стълбовете, на които са монтирани те, остават същите. На покрива на Автогарата в Стара Загора ще бъде инсталирана фотоволтаична станция, която ще бъде включена към тази система за уличното осветление и ще осигурява допълнително количество чиста енергия.

30% по-малко електроенергия ще се харчи за уличното осветление, а Община Стара Загора ще реализира сериозна икономия, са изчислили експертите. Около 5 хил. лампи от стария тип ще бъдат заменени с LED.

Както е известно, енергийната ефективност е една от основните цели на европейската политика в контекста на европейския преход към зелена икономика и постигане на въглеродна неутралност.

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн