Започва дарителска кампания за набиране на средства за проследяване на излюпените в Зоопарк Стара Загора белоглави лешоядчета

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Лешояд (2)Лешояд (6)ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Търсят се дарители за маркирането им с предавател

Община Стара Загора дари на дивата природа на България първото излюпено в пределите на Зоопарка белоглаво лешоядче. В края на миналата седмица екип на “Зелени Балкани” и представители на Зоопарк Стара Загора транспортираха вече порасналото малко до мястото, където птицата ще бъде освободена – Природен парк “Сините камъни” край Сливен.

За момента лешоядчето е настанено във волиера, поддържана от екипа на проект „Живот за брадатия лешояд“ на Зелени Балкани, в която ще остане заедно с други птици от същия вид, за да се адаптира по-успешно към новия си дом.

Преди да потегли към свободата, лешоядчето бе щателно прегледано и обезпаразитено от екипа ветеринарни лекари на Спасителния център. Птицата бе маркирана с пръстен и крилометка с цел бъдещо разпознаване в природата.

Тези методи обаче няма да покажат движението на младата птица по време на нейните скитания в природата, както и да насочат за местоположението на евентуалното й бъдещо гнездо.

Събирането на подобна информация може да стане единствено с поставянето на сателитен предавател, за който се открива дарителска кампания. Тя ще набира средства за два предавателя, тъй като съвсем скоро предстои и другото излюпено в Зоопарк Стара Загора лешоядче да поеме към свободата.

Целта е да се съберат 8800 лева. В тази сума са включени цените на два предавателя, консумативи и материали за поставянето им и такси за проследяване за 5 години.

Банковата сметка, на която можете да направите дарение, е:

BG62 UNCR 7000 8422 2363 84.

Основание за превод: Дарение за проследяващо устройство на белоглавите лешояди.

Всеки дарител ще получи като награда грамота за помощта си, а на официалните сайтове на Зоопарк Стара Загора и “Зелени Балкани” ще бъдат публикувани периодично новини от живота на двете лешоядчета.

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн