Зам.-кметът Милена Желева: Любовта на хората е истинската оценка за твореца Ботьо Ботев

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Момент от откриването на изложбата на Ботьо Ботев

Момент от откриването на изложбата на Ботьо Ботев

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Всяка изложба на старозагорския художник Ботьо Ботев е реално негов духовен автопортрет, определи изкуствоведът проф. Марин Добрев

„Когато започнахме да популяризираме като предстояща изложбата с творби на старозагорския художник Ботьо Ботев в социалните мрежи и медиите, много мои колеги и приятели, срещайки ме, веднага започваха разговор за това и се оказа, че голяма част от тях са негови ученици“. Това посочи тази вечер при откриването на експозицията, озаглавена „Диалози“, зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. „Днес тези ученици на Ботьо Ботев са инженери, архитекти, проектанти, художници и най-вече хора, на които той е повлиял с любовта и напътствията си! Когато говорят за него, те са изключително усмихнати. И това е истинската, правдива и искрена оценка – любовта на хората в отговор на това, което творецът им е дал“, изтъкна зам.-кметът.

Ботьо Ботев (1954-2012)

Ботьо Ботев (1954-2012)

Изложбата от 40 творби – живопис, акварели, сух пастел и рисунки, е посветена на 70-годишнината от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954-2012). Тя е позиционирана в западната зала на Художествената галерия в Стара Загора и може да бъде разгледана до 21 юли 2024 г.

„За нашето поколение Ботьо беше и си остава носителят на духа на времето, в което ние бяхме младежи, а всяка негова изложба от 5 или от 50 картини е реално духовен автопортрет на Ботьо“, отбеляза изкуствоведът проф. Марин Добрев. „Само в тази изложба има някъде около 5 работи, в които няма как да не разпознаете „Бийтълс“. А ако сте влизали в Пето основно училище, където той прекара години от своята младост с децата, които обичаше, има един от общо 4-те стенописа, от 1995-а година, наречен „Приказен свят“, в който като герои съжителстват странно, но убедително Айнщайн, Чарли Чаплин, Моцарт, „Бийтълс“ като Тримата мускетари, плюс Д’Артанян. А горе в десния ъгъл има групов портрет, сред който е самият Ботьо. И едно хлапе, разгънало лист, на който пише „Шести „Ж“ клас“, разказа още проф. Марин Добрев.

Дъщерята на художника арх. Доротея Ботева-Костова благодари на събралото се множество за уважението и обичта, с които даряват нейния баща, а на екипа на Художествената галерия за милото отношение и старанието, с което са подходили към всеки детайл. Семейството на Ботьо Ботев бе представено и от сина му Милен Ботев. „Всеки, който се е докоснал до баща ми и го е познавал, знае колко светъл, чист, добър и вълшебен човек беше той! С бащина обич съпровождаше по пътя и своите ученици, падаха и ставаха заедно и съм убедена, че, виждайки в какви достойни хора сте се превърнали сега, той е щастлив, че е успял“, възкликна емоционално арх. Доротея Ботева.

От своя страна сърдечна благодарност на семейството на Ботьо Ботев, оказало неоценима подкрепа, изрази директорът на Художествената галерия д-р Катя Тинева-Гюрковска. „Това не е толкова ретроспекция за него, колкото да подберем ключови произведения, показващи основните посоки, в които той е творил и се е развивал. Много от вас са го познавали лично, други могат да се разпознаят върху неговите платна, всяко негово произведение е толкова специфично, че може да се открият личният му почерк и цяла вселена от историята на цивилизацията“, обобщи директорът на галерията.

Зам.-кметът Милена Желева със сина на твореца Милен Ботев

Зам.-кметът Милена Желева със сина на твореца Милен Ботев

Зам.-кметът Милена Желева с дъщерята на твореца арх. Доротея Ботева

Зам.-кметът Милена Желева с дъщерята на твореца арх. Доротея Ботева

Картини от изложбата на Ботьо Ботев

Картини от изложбата на Ботьо Ботев

Откриването предизвика силен интерес

Откриването предизвика силен интерес

Изложбата може да бъде разгледана до 21 юли

Изложбата може да бъде разгледана до 21 юли

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн