За 3 дни Стара Загора става образователен център на водородните технологии

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова разгледаха водородния автобус

Зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова разгледаха водородния автобус

Водородният автобус TOYOTA CAETANО

Водородният автобус TOYOTA CAETANО

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> „Приложението им ще осигури надеждна и достъпна чиста енергия и всяко повишаване на компетентността на младите хора в тази посока е добре дошло“, обяви зам.-кметът Надежда Чакърова

От днес до сряда, в продължение на 3 дни, Стара Загора ще стане образователен център на водородните технологии. Инициативата, която тръгна на 17 юни от София, цели да се събуди интересът към водородните технологии, да активира навлизането на водородния транспорт в страните от Централна и Източна Европа и да осведоми за предимствата му като чист, ефективен и достъпен начин на придвижване.

Най-значимото събитие за днешния ден – Дни на водородната електромобилност в Стара Загора на територията на Тракийския университет, бе открито в 14.00 часа днес от зам.-кмета с ресор „Образование и младежки дейности“ Надежда Чакърова. Община Стара Загора бе представена и от зам.-кмета с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев.

“От името на Община Стара Загора приветствам събитието, което е част от Европейската кампания за популяризиране на водородните технологии в транспорта в Централна и Източна Европа и цели да насърчи развитието на водородната електромобилност като екологична инициатива“, обяви зам.-кметът Надежда Чакърова. Залата на Ректората на Тракийския университет бе препълнена от ученици и преподаватели от старозагорските професионални гимназии.

„Развитието на водородната икономика и подпомагането на прехода към зелена енергия са изключително важни за стимулирането на иновациите и за запазването на конкурентоспособността и, както знаем всички, за Старозагорския регион темата е изключително актуална! Водородната енергия и екологията са предизвикателството на днешното време и те имат непосредствена връзка с климатичните условия“, изтъкна г-жа Чакърова. Зам.-кметът отбеляза още, че приложението на водородните технологии ще осигури надеждна и достъпна чиста енергия в бъдещето. „В тази връзка всяко повишаване на образователната компетентност в тази посока е добре дошло за младите хора“, подчерта Надежда Чакърова. И пожела успех от името на Община Стара Загора на предстоящите образователни дни, които ще продължат утре в 10.00 часа с откриването на Националния форум „Водородна електромобилност в България“ в Културен център „Стара Загора“.

От името на Института за устойчив преход и развитие към Тракийския университет в Стара Загора проф. Дария Владикова се обърна към гимназистите с уверението, че учените разчитат на младите като носители на новото и необременени от миналото да следват науката. „Искаме Старозагорски регион да стане образователен център на водородните технологии – мястото е подходящо да направим първия голям водороден хъб на България“, дефинира проф. Дария Владикова. Тя е ръководител на направление „Водородни технологии и енергийни системи“ в Института за устойчив преход и развитие към ТрУ, а също така и професор по електрохимия в Институт по електрохимия и енергийни системи към БАН.

Преди откриването на Образователния водороден ден в Тракийския университет заместник-кметовете Надежда Чакърова и Радостин Танев разгледаха водородния електрически автобус TOYOTA CAETANO и водородния автомобил Hyundai NEXO, които бяха паркирани пред Тракийския университет. Специалистите разясниха, че тези водородни автобуси са електрически, само че се зареждат за 10 минути и пробегът им е от 400 километра с едно зареждане. В България този автобус се захранва от българска зарядна станция.

Зам.-кметът Надежда Чакърова откри събитието

Зам.-кметът Надежда Чакърова откри събитието

3 дни Стара Загора ще е домакин на Дните на водородната електромобилност

3 дни Стара Загора ще е домакин на Дните на водородната електромобилност

Зам.-кметът Надежда Чакърова разгледа водородния автомобил Hyundai NEXO

Зам.-кметът Надежда Чакърова разгледа водородния автомобил Hyundai NEXO

Зам.-кметът Радостин Танев направи кръгче с водородния автомобил Hyundai NEXO

Зам.-кметът Радостин Танев направи кръгче с водородния автомобил Hyundai NEXO

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн