Въображение, страст към науката и воля за успех показаха участниците в 12-ия конкурс „Млади изобретатели“ на фондация „Миню Балкански“

Разписание - градски транспорт >>>>
*
DSC_0631 първо мястоDSC_0634 ЖуриВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Повече от 75 млади изобретатели и техните ръководители взеха участие в 12-то издание на конкурса „Млади изобретатели“, организиран от фондация „Миню Балкански“. За първи път тази година конкурсът се проведе в столицата, в Учебен комплекс „Българско школо“ – партньор и спонсор на събитието. В конкурсната програма бяха показани различни проекти – интелигентен хуманоид, макет на стена за катерене със светлинни диоди, „мързелива“ саксия, която следи влажността в почвата, устройство за свиване на използвани пластмасови бутилки и много други, които дадоха доказателство за широта на въображението и висок интерес към приложната наука.

Рекорден брой участници от III до XII клас от цяла България се състезаваха, като „премериха сили“ на полето на знанията и уменията. Участваха 26 отбора, които бяха класирани по предварително определени критерии: иновативност на разработката, практическата ? приложимост и полезност, техническата сложност, необходимостта от експлоатационна поддръжка, качеството на изпълнението и на представянето.

В журито тази година участие взеха Теодосий Теодосиев – преподавател по физика и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика, акад. проф. Сава Гроздев – професор по математика, доц. Ангел Ангелов – доцент в Софийския университет и в Тракийския университет, Денислава Дамянова – мениджър “Устойчиво развитие“ в „Овергаз“, Денис Исметов – президент на Клуба по роботика към ТУ-София, Иван Петров – учител по математика и Владимир Цветков – учител по химия и ръководител на националния ни отбор по експериментални науки.

В оспорваната надпревара заслужено първо място получи Данаил Руменов (на първата снимка) за своята електрическа картинг количка – Dany project 3.0. Той е ученик в Професионалната техническа гимназия – Варна. Количката е създадена от подръчни материали. За да съедини металните части, Данаил си купува електрожен и се научава да заварява. Количката достига скорост 25-30 км/ч, като осигурява достатъчен пробег за придвижване до училище.

На второ място се нареди проектът „УниРанг“ на Никола Великов от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в Русе с ръководители Сюзан Феимова и Тодор Брънзов. „УниРанг“ е уеб приложение за класиране на кандидати за прием във висши училища, осигуряващо автоматизиране на процеса. На трето място бяха класирани четири проекта, които получиха заслужено признание от журито като равностойни.

Конкурсът „Млади изобретатели“ има дълга история и се радва на популярност на национално ниво – той дава поле за изява на млади и талантливи български ученици, които проявяват подчертан интерес към математика, физика, природни и инженерни науки. Участниците, заели призови места, получават спонсорство за развитието на своите изобретения. Всеки състезател получава сертификат за участие, признание и възможност за бъдещо сътрудничество в индустриалната и научната сфера в България.

 

DSC_0553

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн