“Джаз в цялата страна” пристигна в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
45365643453656432Версия за смартфони >>> Това е третото издание на пътуващия общностен фестивал, организиран от Jazz FM радио

Още снимки – тук >>>

С награждаване на призьорите от провеждания от НУМСИ „Христина Морфова“ – Стара Загора Национален конкурс за млади джаз изпълнители, създаден и ръководен от Надя Тончева, се даде началото на “Джаз в цялата страна” през вчерашния ден. Той се провежда на Античния форум “Августа Траяна” и през двата фестивални дни очаква над 60 джаз артисти.

“Градът наистина е жив и благодарение на вас празникът, който ние провеждаме вече 12 поредна година, сега се слива цяла седмица и показва ритъма на джаза. Във вашата амбициозна програма, за която ви поздравявам, присъства толкова много информация и толкова много история от културната и музикална палитра на града, за което сме признателни. Особено много ме впечатли ръката, която подавате на младите таланти, благодарим ви!”, приветства организаторите от Jazz FM радио началникът на отдел “Култура” на Община Стара Загора Диана Атанасова.

“В контекста на милите думи, искам да споделя как ние бяхме посрещнати от отдел “Култура” на Община Стара Загора. Думите бяха “мечтайте смело”, именно с тези смели мечти подготвихме това издание на фестивала”, заяви програмният директор на Jazz FM радио Светослав Николов.

След церемонията по награждаването тазгодишните призьори, заедно с отличените през изминали години, сред които много стипендианти на Министерството на културата, и наградени преподаватели се качиха на сцената, за да я превърнат в истински джаз оазис.

В конкурса тази година се включиха рекорден брой младежи – 32-ма индивидуални участници и 4 формации.

Публиката се наслади на таланти от града и от цялата страна. Акомпанира им Мирослав Турийски – пиано, а в отделни изпълнения се включиха басистът от Jazz FM Владислав Мирчев и лауреатът на конкурса – барабанистът Ивайло Манев. Специален участник в някои от песните беше тромпетистът Михаил Йосифов.

По традиция изпълнения поднесе и Надя Тончева, която пресъздаде песен на Антонио Карлос Жобим и джаз стандарт с квартет, в който специално участие взе китаристът Живко Велев.

В първата фестивална вечер се включиха и класовете от НУМСИ „Христина Морфова“ по поп и джаз пеене, водени от Павел Цонев и Паолина Малешкова, както и по китара. Те представиха значими произведения от Хърби Хенкок, основополагащи песни на „Бийтълс“ и хитове на Майкъл Джексън. Възпитаници на училището, сега преподаватели в него, показаха пътя на развитието, като се завърнаха към свой концерт от 2017 г., на който изпълняват произведение на покойния сега преподавател по полифония Петър Петров, а също и любима пиеса на Астор Пиацола.

За специален проект от Jazz FM бяха поканили старозагорския талант Ивайло Манев и неговия преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Христо Йоцов. За първи път на сцената заедно като дуо застанаха старозагорците Ивелина Цонева и Даниел Николов, възпитаници на НУМСИ „Христина Морфова“, които сега са част от Вокална група „Спектрум“.

Публиката в Стара Загора имаше възможността да се наслади и на Мими Николова, която изпълни шлагери на Петър Ступел и Йосиф Цанков по стихове на Веселин Ханчев, а песен по „Тихият пролетен дъжд…“ на Николай Лилиев с композиция на Красимир Милетков поднесоха младите певици от Вокална студия „Траяна глас“ с ръководител и вокален педагог Лиляна Дойчева Бориса Неделчева и Габриела Тенева.

В края на първата вечер на “Джаз в цялата страна”, който бе веднага след “Цветовете на джаза”, публиката се наслади на „Джазоспекция“ – продукция на Държавна опера – Стара Загора.

Малко по-рано през деня в Регионална библиотека “Захарий Княжески” феновете на хубавата музика имаха възможността да чуят повече за джаз историята на Стара Загора от краеведа Снежана Маринова. Тя показа документи от един век назад във времето, а началникът на Териториална дирекция „Държавен архив“ – Стара Загора Калина Маджарова разказа на гостите за кореспонденцията в картички между Леа Иванова и Еди Казасян и родената в Стара Загора диригентка Росица Баталова. В следобедната среща старозагорци и гости на града видяха и архивна снимка на Иво Папазов и научиха повече за създателя на Симфоничния оркестър на НУМСИ „Христина Морфова“ и на старозагорския Градски духов оркестър – варненеца Веселин Ненов.

В прожекции бяха показани и мили спомени от разкази за Стара Загора на родените в града, но работещи в други кътчета на България и по целия свят – Мария Митева (Люксембург), Пламен Карадонев (САЩ), Иво Папазов – Ибряма, Ангел Демирев, Стоян Роянов – Я-Я и др., повечето от тях – възпитаници на Музикалното училище в града.

Jazz FM реализира Пътуващия общностен фестивал „Джаз в цялата страна“ съвместно със самите участници, които се включват безвъзмездно, а тазгодишното издание се провежда с партньорството на Община Стара Загора. С него през 2024 г. се продължава и дългогодишното сътрудничество с Държавна опера – Стара Загора.

Фестивалът продължава с още по-богата Програма и в неделния ден, отново с вход свободен.

Снимки: Атанас Атанасов

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн