Президентът Радев от Стара Загора: Нужно е да върнем поне началната военна подготовка на младите хора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Предаване на знамето на Стара ЗагораВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Зам.-кметът Радостин Танев връчи на президента знамето на Стара Загора

Президентът на Република България Румен Радев посети днес Стара Загора като патрон на Четвърния национален събор на запасното воинство, който се проведе в парк “Артилерийски”. Той беше посрещнат от почетна рота, която премина в тържествен марш пред него.

Зам.-кметът Радостин Танев връчи на президента знамето на Стара Загора със следните думи:

„Уважаеми господин Президент, за мен е чест възможността да Ви предам късче от нашия град, което въплъщава в себе си Стара Загора и носи посланието й – зелена, млада, но с дух на сила и откровение, пропит със славна история. Във Вашите ръце предавам знамето на Стара Загора – събрало в себе си всичко това и вярвам, че ще го пазите! Нашият град е носител на хилядолетна памет, ще имате възможност да се запознаете, докато сте наш гост, с факти, които будят уважение и мотивират всички ни да бъдем съградители на новата и успешна история на Стара Загора.“

Зам.-градоначалникът подчерта убедеността си, че президентът ще си тръгне от града ни с добри мисли. „Добре дошъл сте всеки път, когато Ви се прииска да усетите духа на герои, поети, да се разходите по прави улици и вдишате аромата на липи“ – посочи Радостин Танев пред високия гост.

В приветствието си към запасните военне върховен главнокомандващ на Въоръжените сили президентът Румен Радев заяви:

“Аз съм горд редови член на СОСЗР. Радвам се да видя толкова много хора в този проливен дъжд. През годините Съюзът се доказа като стожер на националните идеали, на нашите славни бойни традиции, като важен фактор за възпитанието на младото поколение, като надежден защитник на социалните права на своите членове. Вие се превърнахте в притегателен център за другите родолюбиви организации, утвърдихте се като неполитическа организация с високо обществено доверие, която продължава да увеличава своето международно признание и авторитет.”

По актуалната тема за войната и мира Румен Радев каза следното:

“Войната в Украйни показва, че каквито и оръжия и технологии да се развиват, най-важният фактор остава човешкият. Голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжия и боеприпаси, а на личен състав – и като брой, и като подготовка, и като мотивация най-вече. Затова е огромно значението на работата с мобилизационния резерв тук, в България. Една от най-важните задачи на СОСЗР е работата с нашето младо поколение и неговото родолюбиво възпитание. Повелята на нашето време е да му предадем тези традиции, този дух, който витае в Съюза, нашите национални ценности и идеали, славна история и опит. Не може да подминем и другия голям проблем: все по-голямото раздалечаване между общество и армия. Скоро ще се навършат 20 години, откакто сложихме край на наборната военна служба. И резултатът го виждаме днес. Защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин духовно с армията, днес това вече не е така. И ние наближаваме времето, само въпрос на няколко години е, когато в парламента и в изпълнителната власт на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията. А ще трябва да вземат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници в НАТО връщат наборната военна служба. Ние също трябва да осигурим най-малко някакво елементарно начало на военна подготовка на младите хора. Формата, спонсорите и организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има.”

„Събора провеждаме в година, в която отбелязахме 20 години членство на въоръжените ни сили в НАТО, 116 години от създаването на Съюза на запасните офицери, 114 години от създаването на Съюза на подофицерите и 34 години от обединението на двата съюза под наименованието Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ – припомни при откриването генералът от запаса Златан Стойков, председател на СОСЗР.

„От 1907 г. досега запасното войнство е било неразделна част от въоръжените сили и е давало съществен принос в изграждането и подготовката на въоръжените сили и достойно се е представяло в провеждането на тактическите, оперативните и оперативно-тактическите учения“, припомни ген. о.з. Стойков. „Немалка част от нашите членове участваха в подготовката на подразделения за участие в ученията по време на присъединителния период към НАТО „Партньорство за мир“. Част от старшите и висшите офицери, членове на съюза, тренираха щабни длъжности в щабовете на НАТО в Белгия, Италия, Турция, САЩ и Полша и като наблюдатели под егидата на Обединените нации“, изброи председателят на СОСЗР.

В момента съюзът е най-многочислената непартийна, независима, военно-патриотична и родолюбива организация, изграден на принципите на доброволността и самоуправлението. Има 42 организации на областно ниво, в които са изградени 262 общински организации, а в тях членуват 614 клуба и дружества. Общата численост на съюза към момента е 21 650 членове.

„Нашите проведени вече 3 събора доказаха, че те са най-подходящата форма и силен стимул за обединението ни. Те популяризират военната служба и съхраняват паметта на нашите предци, отдали най-ценното си – живота, за да я има днес нашата Родина“, обяви още ген. Стойков.

Двудневният събор се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и Министерството на отбраната. По време на официалното откриване на форума днес общината бе представена от четирима от своите заместник-кметове: Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Милена Желева и Павлина Делчева.

20240614_105550[1]20240614_105031[1]20240614_110340[1]653653664

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн