В Стара Загора започна IV национален събор на запасното воинство под патронажа на президента Радев

Разписание - градски транспорт >>>>
*
34343265478246ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Четвъртият национален събор на запасното войнство започна днес в Стара Загора. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Стара Загора и Министерството на отбраната.

Официалното откриване е насрочено за утре, 14-и юни 2024 г., петък, от 11.00 часа в парк „Артилерийски“. Сред официалните гости се очакват президентът на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и заместник-кметове.

Пред медиите днес председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) ген. Златан Стойков (в средата на снимката, в бяло) съобщи, че колективни членове на Съюза днес са 29 областни организации (4 от тях регионални), 14 колективни членове, сред които са Националната асоциация „Сигурност“, Асоциация „Разузнавачите от запаса“, „Съюзът на парашутистите в България“, „Асоциация на военните разузнавачи“, „Асоциация на Сухопътните войски“, Асоциация „Български командоси“ и Национален Алианс „Род, единство, държава – РЕД“. Сформирани са и 262 общински организации с 614 клубове и дружества. В СОСЗР членуват 21 658 души.

СОСЗР се обявява за реален суверенитет и идентичност на България. Отбелязва се, че днес страната е разединена от политически борби и интриги, подклаждани от външни интереси. “Красноречив пример за това станаха приключилите избори за 50-то Народно събрание и Европейски парламент, в които близо 70% от избирателите предпочетоха да не дадат гласа си” – отбеляза ген. Стойков. Констатацията на българското запасно воинство е, че светът се връща обратно към годините на Студената война. На този фон безпокойство поражда около 30-процентният недобор на професионални военни, както и ниският брой на армейските офицери. Не е тайна, че в някои подразделения най-високите чинове са сержанти. Същевременно последната година от 80 молби в Националния военен университет “Васил Левски” са приети само 65 нови курсанти. Възстановяването на броя на редовните войници и на кандидатстването във военните училища е един от приоритетите, по които работи СОСЗР.

Очаква се Народното събрание да приеме Закон за запасното воинство, чието обединение е сред целите на СОСЗР. Към момента в България съществуват 56 различни военно-патриотични организации. “Разединени сме, а тъкмо обединението прави силата” – припомни ген. Стойков. Сред нерешените организационни въпроси е незавидното състояние на социалните придобивки, които могат да ползват запасните военни.

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн