Категорична победа на ГЕРБ-СДС на фона на зараждащи се политически турбуленции

Разписание - градски транспорт >>>>
*
___GERB znak 660ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Проведените на 9 юни 2024 г. избори за 50-то Народно събрание и за Европейски парламент приключиха, общо взето, в прогнозираните от социологията рамки. ГЕРБ-СДС постигна поредната си категорична победа, с разлика в страната (национални избори) от над 10,5% от предишния си конкурент ППДБ, и над 7,5% пред заелото второто място Движение за права и свободи.

В Старозагорския избирателен район разликата между ГЕРБ-СДС и “Възраждане” в националните избори е 6,54%, и 5,39% в европейските избори.

ГЕРБ-СДС взе за пореден път своето благодарение на отлично балансираната си вътрешна и външна политика. Лидерът Борисов е несъмнен майстор в регулирането на предизвикателствата, като много добре долавя повелите на времето и реагира адекватно. Така например в самото навечерие на изборите той заяви недвусмислено, че докато е водещият политик у нас, нито един български войник няма да бъде изпратен в Украйна. И това беше добре чуто от всички. Страхът от неконтролирана военна ескалация, впрочем, подхрани както резултата на “Възраждане”, така и (не)очакваното избуяване на новите патриотични формации “Величие” и “Меч”. Това стана на фона на зачестилите предупреждения на анализатори от различни страни – от Китай и Япония до САЩ, че помпането с оръжия на украинския конфликт е взривоопасно за световния мир, като големият губещ ще бъде цяла Европа.

На какво се дължи рекордно ниската избирателна активност, се питат днес политолозите. Отговорът е елементарен: хората не са доволни от резкия спад на жизнения им стандарт, който държавата им причини с хаотичното, доминирано от ППДБ управление през последните 3-4 години. И масово не си направиха труда да се разходят в жегата до урните. А малкото гласували с право посочиха вратата на пепедебейските политици, като им сринаха несъразмерното електорално самочувствие. Засега напусна само най-съвестният от тях – Христо Иванов.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА МАНДАТИТЕ:

ГЕРБ-СДС – 3
“Възраждане” – 2
ДПС – 2
ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД – 1
ППДБ – 1
БСП за България – 1
“Величие” – 1

Резултати - НСРезултати - ЕПАктивност - НСАктивност - ЕП

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн