Представиха участниците в 28-ия Международен пленер по живопис „Дружба“

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Зам.-кметът Милена Желева поздрави с "Добре дошли!" участниците в пленера

Зам.-кметът Милена Желева поздрави с “Добре дошли!” участниците в пленера

Участниците в пленера

Участниците в пленера

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ И СНИМКИ С ПО-ВИСОКА РЕЗОЛЮЦИЯ >>> Официалното откриване на форума ще бъде на 15 юни (събота) от 18.00 часа в изложбената зала „Лубор Байер“

На пресконференция в изложбената зала „Лубор Байер“ председателят на Съюза на българските художници – Стара Загора д-р Милен Алагенски представи днес 8-те майстори на четката, част от Международния пленер по живопис „Дружба“. Той се провежда за 28-и път и дава възможност на творци от страната и извън нея да работят, вдъхновени от красотата и историята на Стара Загора.

„Добре дошли, скъпи гости! Пленерът има многогодишна история и картините, създадени по време на него, са много важна част от Художествената галерия в Стара Загора. Знайте, че това, което ще създадете, също ще заеме своето място там“, приветства участниците зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя благодаря на представителството на СБХ под липите за вложените енергия и труд в организацията и покани 8-те художници да посетят стартиращия тази вечер фестивал „Цветовете на джаза“ на Античния форумен комплекс „Августа Траяна“.

Д-р Милен Алагенски обясни, че пленерът е започнал на 7 юни (петък), като творците са посетили вече Регионалния исторически музей и Музея на религиите в Стара Загора. Предстои им да обиколят и Художествената галерия и Музей „Неолитни жилища“. Художниците работят в Къща-музей „Гео Милев“, където ще направят и уъркшоп за деца.

„Искам да благодаря на Община Стара Загора за това, че продължава да го има този пленер, който освен че рекламира града ни, дава и безценна обмява на опит“, допълни Милен Алаганески.

На участниците се осигуряват бои, четки, шпатули (ножове) и две опънати подрамки с грундирано платно, формат 50/70 см. По желание всеки може да носи допълнително рамки, бои и други необходими материали за работа. Темата на творбите е свободна.

Участници:

Клара Хорис е родена в Малага, Испания, през 1970 г. Учи изящни изкуства в Университета Комплутенсе в Мадрид и завършва живопис през 1996 г. От 1998 г. живее и работи в Берлин. Излага и участва в различни резиденции и биеналета в страни като Испания, Италия, Турция, Исландия, Германия, Северна Америка, Унгария, Австрия, Индонезия, Япония, Белгия, Сенегал и Русия.

Сузане Хуземан е родена през 1960 г. в Берлин, Германия. От 1988 до 1992 учи живопис в Университета за изкуства в Берлин (UDK), a през 1992 получава магистърска степен в същия университет. Зад гърба си има 26 самостоятелни изложби и над 20 общи. Работи в областта на науката и изобразителните изкуства, конкретно в живописта, рисунката и пърформанса.

Чаъръ Сарай е роден през 1979 г. в Истанбул, Турция. През 2001 г. завършва живопис във Факултета по изящни изкуства на университета „Мармара“. През 2004 г. получава магистърска степен, а през 2007 г. защитава докторска научно-образователна степен. От 2020 г. е професор в „Катедра по основно образование“ в същия университет. Има 15 самостоятелни изложби, 3 авторски книги и 3 участия в резиденции към момента.

Гергана Табакова е родена през 1992 г., към момента живее и работи в София. Завършва магистърска степен по живопис в Националната художествена академия, София. През 2022 г. защитава дисертационен труд към катедра „Живопис“, а към момента е главен асистент в НХА, катедра „Текстил – изкуство и дизайн“. Има 3 самостоятелни изложби и участия в над 10 различни групови изложби и проекти. Творбите й представляват част от изследване, в което рудиментарното очарование, емоцията и мисълта, породени от връзката между нематериален и материален обект, са свързани заедно.

Пенка Минчева е родена през 1979 г. в гр. Карлово. От 2004 г. е магистър по приложни изкуства в НХА от ателието на проф. Красимир Джидров. Понастоящем е докторант във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, катедра „Рисуване“. Има множество участия в общи проекти и 17 самостоятелни изложби. Организирала е и е курирала фестивала „Процес – пространство“, международен фестивал “Арт камп” Дъбене, творческа работилница “Мобилно ателие”, арт симпозиум “Ломея”. Работи в областта на живописта, рисунката, акцията и пърформънса. Към момента е директор на общинската художествена галерия в Карлово.

Ганчо Ганчев-Гана е роден в гр. Горна Оряховица през 1990 г. Завършва магистърска степен по „Живопис“ през 2013 г. във ФИИ на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Два пъти е отличаван като млад автор на национални изложби на СБХ – през 2017 г. и 2022 г. Участва в над 50 групови изложби, фестивали и проекти, има 8 самостоятелни изложби и е куратор на над 20 такива. Работи в областта на живописта и стенописта, по-известните му стенописи са реализирани във София, Велико Търново, Смолян, Шумен и Кешан, Турция. Създател и куратор на галерия „Наратива“ във Велико Търново.

Райчо Чакъров е роден през 1949 г. в Стара Загора. Завършва Художествена гимназия – София през 1968 г., след което продължава обучението си във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност декоративно-монументални изкуства, в класа на доцент Никола Гелов. Зад гърба си има няколко самостоятелни изложби, както и участие в редица общи. Бил е уредник в ХГ – Стара Загора и учител по изобразително изкуство в града. В периода 1990-1999 г. е председател на Представителството на СБХ в Стара Загора. Работи в областта на стенописта, живописта, рисунката и графиката.

Слави Тенев е роден през 1955 г. в Стара Загора. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1974 г., а след това Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Плакат“, с преподавател Христо Иванов. Работил е в Държавна опера – Стара Загора, както и като преподавател в Художествената гимназия в Казанлък в продължение на 15 години. От 2000 г. работи като дизайнер в частна рекламна агенция. Слави Тенев се занимава предимно с графичен дизайн – плакат, лого, шрифт, отделно с илюстрация, живопис и рисунка. Автор е на редица запазени знаци и лога на частни фирми и държавни структури в региона и страната.

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн