Изложбата „Да съхраним българските традиции“: Пътешествие през времето и пространството, изтъкано в нишките на гоблена

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_8019 copyIMG_8002 copyВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Заместник-кметовете Милена Желева и Радостин Танев получиха дарение от Росица Бакалова, представител на Арт къща „Български гоблен“ и Лайънс клуб “Стара Загора-Августа”, гоблен на герба на град Стара Загора

Изложбата „Да съхраним българските традиции“ бе открита в петък, 7 юни, във фоайето на Държавна опера Стара Загора. Експозицията включва над 100 ръчно изработени гоблени.

С искрени думи на благодарност зам.-кметът Милена Желева приветства дарението и покани Росица Бакалова да гостува отново, за да очарова публиката с нови изложби. „Вълнуваме се да съхраним този символ на града, изтъкан с майсторство и любов – сподели тя. – Той ще ни напомня за богатата ни история, за величието на българския дух и за красотата на традициите, които ни обединяват.“

„Нашият клуб винаги е откликвал на всичко, което е свързано с българщината и българския дух и така тази година създадохме тази кауза „Да съхраним българските традиции“. Можете да се насладите на нея до 20 юни“ – сподели Недялко Гидиков, президент Лайънс клуб “Стара Загора-Августа”.

„Много се вълнувам, защото за първи път представям тази изложба във вашият град. Идеята ми да създавам гоблени тръгна много емоционално, в България има толкова красиви места и аз исках да ги покажа на всички. Започнах да рисувам схемите, по които да се бродира на специална компютърна програма. Първо направих знаците на българската азбука, след това реших да пресъздавам нашата история, култура, бит и природа. Направила съм над 200 схеми за гоблени“ – разказа Росица Бакалова, представител на Арт къща „Български гоблен“.

Изложбата „Да съхраним българските традиции“ е пътешествие през времето и пространството, преплетено в нишките на гоблена. Тя е почит към българския дух, към величието на историята ни и към красотата на традициите, които ни обединяват.

Колекцията от гоблени е представяна на изложби в страната, на събора в „Рожен 2000”, в посолствата в Лондон, Букурещ, Будапеща, във Волгоград, Запорожието – Украйна, на Международния панаир на изкуствата в Пловдив, в Министерството на културата, в Народното събрание и др.

На събитието присъстваха още областният управител Ива Радева и представители на Лайънс клуб “Стара Загора-Августа”.

IMG_7995 copyIMG_7997 copy

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн