Специална вечер в памет на джаз музиканта Людмил Георгиев на 7 юни в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Плакат  ДжазВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> На 7 юни 2024 г., петък, от 18:00 часа в зала 2, първи етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, в навечерието на джаз фестивала „Цветовете на джаза“, ви каним на специална вечер в памет на джаз музиканта Людмил Георгиев (1930-2003), саксофон, кларинет, с представяне на документален филм на БНТ и интересни истории за него и за музиката.

Специално за представянето в Стара Загора снимки от семейния архив предостави и синът му Емил Георгиев. Людмил Георгиев произхожда от музикантска фамилия. Баща му Васил Георгиев е един от първите джаз барабанисти в България. През 1945 г. Людмил започва да свири на кларинет и алто саксофон. През 1946 г. създава джазовият оркестър „Джазът на младите“ – Биг бенд, сформиран от ученици на различни столични гимназии. От 1953 до 1964 г. е част от оркестъра „Джазът на оптимистите“. След това става един от основателите на оркестър „София“ (1964) и негов ръководител. От 1967 г. е председател на Софийския джазклуб. От 1994 г. е президент на Българското джаз общество, а от 1997 г. е в Биг бенда на Българското национално радио. Издава четири албума. Работи с певиците Леа Иванова, Лиана Антонова, Камелия Тодорова. Автор е на книгите „Звезди на джаза“, „Гласове на джаза“, „История в синкопи“. Людмил Георгиев е и педагог. С изпълненията си участва в редица филмови продукции.

Документалният филм „Живот като музика“ е производство на БНТ през 2002 г., една година преди смъртта на музиканта. Сценарист и режисьор: Анна Петкова. Оператор: Георги Ангелов. Във филма Людмил Георгиев разказва за родния си дом, за сцената и професията, за музиката и приятелите, за семейството. Разказва и съпругата му Нели. Показани са снимки от семейния архив.

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн