Държавна опера – Стара Загора е домакин на Втория международен конкурс за млади тенори ГЛАСЪТ НА КАМЕН, 20-27 август 2024

Разписание - градски транспорт >>>>
*
work-Chanev-baneriВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Конкурсът „Гласът на Камен“ е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство.

Конкурсът „Гласът на Камен“ е възможност за младите артисти от цял свят да пренесат посланието за пълна отдаденост и честност към изкуството на един изключителен тенор, част от най-стойностната история на световната опера.

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ се организира от Държавна опера-Стара Загора, от Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”.

Конкурсът ще се проведе от 20 август до 27 август 2024г. в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти тур с фокус личното послание на артиста, в който участниците се оценяват от публиката.

Конкурсът е уникален по рода си и е само за тенори, български и чуждестранни граждани на възраст между 22 години /навършени/ и 40 години. Председател на журито е световно признатият аржентински изпълнител, диригент и композитор Хосе Кура.

По регламент младите оперни певци-тенори от страната и чужбина могат да се регистрират за участие в срок до 1 юли 2024 година в интернет сайта на конкурса https://kamenchanev.org/. Конкурсът за млади тенори „Гласът на Камен” ще се проведе в два тура по реда на предварително изтеглен жребий /20 август/. Всички творби ще се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано. На първи тур /21, 22 август/ кандидатите се явяват с две арии – първата по техен избор, втората – по избор на журито от предложените от кандидата арии. На втори тур /24, 25 август/ – с две арии:  първата по избор на кандидата, втората – от репертоара на Камен Чанев. Първи и втори тур се провеждат без да се допуска публика.

На трети тур „Артистът и градът” кандидатите се състезават за вота  на публиката, като имат възможността да направят своя избор как да представят своята артистична индивидуалност – с ария от опера, мюзикъл или оперета, народна песен, популярна песен или такава, която най-добре представя тяхната национално идентичност. В трети тур имат право да участват всички, независимо дали са се класирали за финала на конкурса. За предвидения извън конкурсната програма трети тур, който ще се проведе на специално изградена сцена пред Община Стара Загора -  входът за публиката е свободен. Гала концертът на лауреатите ще се състои на 27 август от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” с оркестъра на Държавна опера-Стара Загора под диригентството на Хосе Кура. Входът за публиката е с билети.

Авторитетното международно журито, което ще оценява участниците в конкурса включва Хосе Кура /тенор, диригент, композитор/, Таня Иванова /сопран/, учредител на фондация „Камен Чанев“, Красимира Стоянова – сопран, Камерзенгерин на Виенската Държавна опера, Веселина Кацарова /мецосопран, Камерзенгерин на Виенската Държавна опера и на Баварската Държавна опера, артистичен директор на Държавна опера-Стара Загора/, Калуди Калудов /тенор, вокален педагог/,   Алекс Григорев /импресарио  – TACT Artists Management/, Огнян Драганов /режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора/, Рафал Яниак /диригент, артистичен директор на Театър Виелки-Лодз, Полша/, Владимир Кираджиев /диригент, професор по дирижиране във Виенското Висше училище по музика и сценични изкуства/, Лука Черета – управляващ директор WORLD ENTERTAINMENT COMPANY HUNGARY Kft.

Музикалният съпровод е в ръцете на опитните и международно признати корепетитори Вяра Шуперлиева и Урош Угаркович.

Организаторите на конкурса са предвидили първа, втора и трета награди. Предвидени са и специални награди: на Държавна опера – Пловдив – договор и участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; на Театър Виелки – Лодз, Полша – договор и участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; Награда на Държавна опера – Стара Загора – „Камен Чанев. За честност в изкуството“ и договор за участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г.; Награда на Симфоничен оркестър-Сливен – Концерт в родния град на Камен Чанев – Сливен.

 

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн