Хиляди старозагорци честваха 24 май с митинг и празнично шествие

Разписание - градски транспорт >>>>
*
656343736766059476ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> С празничен водосвет, воден от Негово Високопреподобие архимандрит Богослов в съслужие със свещеници от Старозагорската епархия, започна честването на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Стара Загора. На централния площад пред Общината се стекоха малки и големи, за да приветстват светлия ден.

Знамената на Република България, на Европейския съюз и на Стара Загора бяха вдигнати в присъствието на тазгодишните носители на наградите “Млада Загора” и “Стара Загора”: Стоян Стоянов от 12а клас на Търговска гимназия “Княз Симеон Търновски”, Кристиян Христакиев от 12а клас на ППМГ “Гео Милев”, Мария-Роза Мирчева от 6 клас на Шесто основно училище “Св. Никола”, Симона Антонова от 12 клас в СУ “Железник”, Анелия Димитрова – примабалерина на Държавна опера – Стара Загора, Мима Петрова – главен учител по френски език в ГПЧЕ “Ромен Ролан”, проф.д-р Юлиан Ананиев – доктор по медицина, декан на Медицинския факултет при Тракийския университет, Динко Цвятков – директор на СУ “Иван Вазов”, Димитринка Петкова – педагогически съветник в ППМГ “Гео Милев”, педагогически колектив на Начално училище “Димитър Благоев”, Национално училище за музикални и сценични изкуства “Христина Морфова”, Детско-юношеска студия за сценични изкуства “Алегра”, Народно читалище “Св. Климент Охридски” и Държавен куклен театър – Стара Загора.

Един бъдещ малък ученик – Иван Иванов от четвърта група на детска градина “Славейче”, декламира прочувствено безсмъртното Вазово стихотворение “Аз съм българче”.

Присъстващите поздрави Надежда Чакърова – зам.-кмет в ресор Образование и младежки дейности: “Уважаеми учители, просветни и културни дейци, уважаеми старозагорци и гости, скъпи деца, ученици, студенти! Приемете поздравленията от името на кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров по случай 24 май. Днес засвидетелстваме благодарността си за всичко, което правите, за вашите умения и усилията, които влагате ежедневно, за да предадете на нашите деца най-важното – човешкото знание и познанието на света. Благодарим ви за това, че вие, просветителите, сте тия, които образовате, разпалвате любовта към думите, към словото, към науката в децата, за да станат те утре достойни, успешни и почтени хора. Образованието и културата са устоите на всеки народ, на всяка нация и на всяко съвременно общество. Днес можем да кажем, че 24 май е най-истинският, най-българският празник, празник на празниците. На тази дата отново искам да заявя, че сме изключително горди с успехите на старозагорските ученици, на старозагорските деятели в сферата на науката, образованието и културата – всички, които допринасят Стара Загора да бъде културен, просветен и интелигентен град, славата му да бъде винаги жива. На всички – честит празник!” – каза Надежда Чакърова.

Към старозагорци и гости се обърна и Негово високопреподобие архимандрит Богослов. „Днес е празник на буквите! Ден, в който искри нашето възродено минало. Време за чудното и славното дело на нашите братя. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е наш национален празник, в чиито шевици са втъкани както признателността ни към светите равноапостоли Константин-Кирил философ и Методий, така и благодарността ни към Бога, който избра нашата прекрасна родина и народа ни да съхранят дара, приготвен за целия славянски род. От България писмеността преминава при руси, сърби и румънци. Носи живот и дух, открива хоризонтите на добротата и правдата. Светите братя не само извършват делото да изнамерят глаголицата, но превеждат богослужебните ни книги от гръцки на славянски език и така полагат началото на славянската писменост, литература и култура. С много труд и себеотрицание се стараят сътворението от неуморните им сърца да достигне до нас“.

След словата в небето полетяха десетки цветни балони с буквите на българската азбука и започна празничното шествие, водено от Старозагорския духов оркестър и Тракийския университет.

Официални гости на събитието бяха още заместник-кметовете на Община Стара Загора Павлина Делчева, Милена Желева и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева и нейните заместници Теодора Нончева и Методи Марков, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, общински съветници, народни представители, почетни граждани на Стара Загора, представители на различни държавни и местни институции. Водещ на събитието бе Георги Георгиев от Драматичен театър „Гео Милев“.

В 12.00 часа на площада пред Общината започна концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата.

Редица съпътстващи събития паралелно ще радват старозагорци и гости на града – изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца има в Художествена галерия – Стара Загора, а от 18.00 часа жителите и гостите ще могат да се насладят на клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби  от Л. Бетховен, Р. Шуман, Й. Брамс, Клара Шуман, Ф. Шопен и други.

От 15.00 ч., Регионален исторически музей – Стара Загора организира детска работилничка по калиграфия, а от 17.00 часа в  изложбена зала „Лубор Байер“ показват „75 години Райчо Чакъров” – колекция от лични графики, дарение на Галерията под липите.

На 24 май празнуват и селата Хан Аспарухово (11.00 ч.), Борилово (16.00 ч.) и Кирилово (18.30 ч.).

С вход свободен по случай Деня на  светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност са Художествената галерия, Регионалният исторически музей и Музей „Неолитни жилища” в Стара Загора.

54553565321IMG_6324 copyIMG_6414 copyIMG_6362 copyIMG_6478 copyIMG_6501 copyIMG_6612 copy5435256563656547467454534

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн