Превенция срещу насилието в интернет представиха пред ученици ГДБОП в зала Славейков

Разписание - градски транспорт >>>>
*
IMG_5331IMG_5343ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Срещата е част от проект, организиран от Ареа 05, Дистрикт 30, Зонта Интернешънъл и клубовете в Стара Загора, София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Велико Търново, и е с подкрепата на Община Стара Загора

Общинската зала „П. Р. Славейков“ събра ученици и представители на образователни институции на дискусия с представители на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) на тема „Не на кибернасилието срещу жени и деца“.

Срещата се състоя по покана на СНЦ „Зонта клуб Стара Загора“. В нея участие взе и зам.-кметът по „Образование и младежки дейности“ на Община Стара Загора Надежда Чакърова. „Поздравявам всички в залата за присъствието на събитието, повлияно от тази така важна тема, за което благодарим на Зонта клуб и на инспекторите от ГДБОП. Те са се подготвили, за да ви представят днес фактите от опасностите, които се крият в киберпространството. Вярвам, че ще има резултати от чутото!“, обърна се към участници и организатори Надежда Чакърова. Тя поздрави дамите от клуба, които не за първи път насочват вниманието върху тормоза и насилието срещу жени и деца, онлайн или не.

„Тук е и секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева, с която работим изключително ползотворно в тази посока в Стара Загора, защото статистиката показва, че случаите на онлайн тормоз са изключително покачени и особено младите трябва да знаят как могат да се предпазят“, допълни зам.-кметът.

Бистра Илиева, дългогодишен член на „Зонта клуб София“ и представител на Комисията по застъпничество и ООН на Дистрикт 30, даде подробности за проекта и отправи покана към младежите. „Наша мисия е, информирайки вас, да наберем доброволци, които искат да работят по този проект в превенция срещу насилието“, обяви тя. Илиева даде насоки, с които учениците да се запознаят с възможността да станат част от инициативата чрез информация в официалния сайт на „Зонта България“. „Апелирам да слушате днес внимателно, да задавате въпроси и да разказвате своите истории, защото съм убедена, че сте се сблъсквали поне веднъж с този проблем“ – каза тя.

Инспекторите от ГДБОП представиха пред участниците презентация относно кибернасилието във всички негови форми, добрите практики за полицейски и правосъдни мерки и повишаването на осведомеността относно правата на жертвите и наличната подкрепа.

Тази година „Зонта Стара Загора“ изпълнява и проект „За бъдещето на децата“ в две училища – IX ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Максим Горки“. В него също е засегната темата за насилието, като заедно с юристи и психолози от клуба е предоставена информация за основните граждански права и задължения на младите, както и за видовете насилие, причини и др. На учениците им предстои и посещение в Съдебната палата, където ще разискват въпроси, свързани с правораздаването и решаване на случаи на насилие над деца.

Повече подробности относно проекта „Не на кибернасилието срещу жени и деца“ може да намерите на https://www.zontabulgaria.com/cyberviolence.

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн