На 29 юни старозагорското село Преславен чака гости

Разписание - градски транспорт >>>>
*
65347367643545432ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Специална награда на кмета на селото ще бъде връчена на най-добрия и атрактивен участник в музикалната програма

За единадесета поредна година старозагорското село Преславен очаква млади и стари от близо и далеч, за да станат част от Празника на житото – „Пътят на хляба“. Събитието има за цел да съхрани и предаде богатството, красотата и мъдростта на българския фолклор, свързани с обичая „жътва“. Да даде сцена за изява на самодейци, творци, хора на изкуството и занаятите.

Целият автентичен процес – зажънване на класовете от жените и връзване на снопите от мъжете, замесване на брашното в нощите, разточване на тестото и печене на сачове – ще се демонстрира на открито, пред погледите на гостите на събитието от сърдечните домакини.

Атрактивен акцент в пъстрата програма от фолклорни изпълнения и сръчни демонстрации е кулинарната изложба от тестени изделия – ароматни хлябове, ритуални погачи, вкусни месеници и гюзлеми, баници със сирене и др.

Първата част на празника е на нивата, където ритуално се зажънва и се дава началото на жътвената кампания.

Втората част се провежда на открита сцена, под прохладните сенки в парка на селото.

Празникът е без възрастови ограничения. В него могат да участват както индивидуални изпълнители, така и колективни – певчески и танцови групи, за народни обичаи и ритуали, ансамбли.

Всички изпълнители получават грамоти за участие и жътварска кошница пълна с дарове.

Организаторите са предвидили специална награда на кмета-домакин за „Най-добре представил се участник“ и награда на арендатора-домакин на нивата.

Съпътстващите прояви са демонстрация по приготвяне на преславенски гюзлеми, изложба на хлябове от старозагорски пекарни, конкурсни изложби „Най-вкусно тестено ястие“ и детски рисунки „Мое плодородно село“, кулинарен кът „Бабо, дай ми точилката“ и „С ръце и сърце за българското“ – щандове на занаятчии и творци. Децата ще могат да се включат в „Театър на Трохите“ на Мрежа Хлебни Къщи и да пояздят пони.

Организатори са Община Стара Загора, кметство с. Преславен, НЧ „Димитър Наумов-1908“, Пенсионерски клуб „Доньо Пехливанов“ и арендатора Йордан Танев.

Празнична програма 29 юни 2024 г., събота:

9.30 ч. – Тръгване за нивата
10.00 ч. – Водосвет и ритуално зажънване
10.45 ч. – Официално откриване на празника в парка на селото
11.15 ч. – Музикална програма на гостуващите самодейни групи
13.15 ч. – Награждаване на победителите от двата конкурса и връчване на специалната награда на кмета на селото за най-добър и атрактивен участник в музикалната програма и наградата на арендатора.
13.30 ч. – Празнично жътварско хоро

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн