С вечерно бдение Стара Загора почете паметта на жертвите на ХИВ и СПИН

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Момент от бдението

Момент от бдението

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Носителите на вируса в региона в момента са над 60 души, всяка година има между трима и шестима новорегистрирани, обявиха от РЗИ

Със запалването на свещи под формата на панделка пред Община Стара Загора в облачната неделна вечер бе почетена паметта на жертвите на ХИВ и СПИН. Инициативата бе съвместна на Община Стара Загора, Българския младежки червен кръст, Тракийския университет, Сдружение „Свят без граници“ и др.

Акцентираме на факта, че превенцията, лечението и услугите за подкрепа на хората с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят, увери директорът на РЗИ в Стара Загора д-р Недялка Кабаджова.

От създаването на кабинета за изследвания през 2003 г. до момента като цяло за област Стара Загора са над 60 хората, които са носители на ХИВ. Това уточни директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ д-р Таня Перчемлиева.

„Всяка година има между трима и шестима новорегистрирани, а 80-90% от тези случаи са хора от рисковите групи: с наличие на хомосексуални контакти, наркомани, проституиращи и най-вече използващи общи игли и спринцовки, това е контингентът“, обобщи д-р Перчемлиева.

Всеки положителен за ХИВ има право на безплатно лечение, финансирано от Министерството на здравеопазването. В област Стара Загора има сектор за лечение на ХИВ, така че всеки, който се диагностицира тук и след като се получи потвърждение от Националната референтна лаборатория, му се издава протокол, с който може да иде във всеки един център и да получи безплатно поддържащо лечение.

Въз основа на Наредба 47 изследванията и по принцип резултатите, които се получават в лечебната мрежа, са безплатни и анонимни. „Ако лицето реши, че няма да се обяви като ХИВ-позитивен, никой не може да го принуди, а ако тайната се разчуе без негово съгласие, това е наказуемо“, предупреди д-р Таня Перчемлиева. Тя призова всеки с рисков контакт да си направи изследвания за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис, за да може да бъде своевременно диагностициран. В КАПКИС 10 при РЗИ – Стара Загора изследванията са напълно безплатни.

Този международен ден се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май. Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн