Ректорът проф. Добри Ярков и немският министър Томас Шмидт откриха международния форум Симул+ в Тракийски университет – Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
DSC_7799DSC_7911ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Тракийският университет в Стара Загора е домакин на Международния форум SIMUL+, организиран съвместно с Министерството на регионалното развитие на Саксония, начело с министър Томас Шмидт и с подкрепата на Посолството на Федерална република Германия в София.

Дискусиите в рамките на форума са в областите: „ONE HEALTH“, „Кибер сигурност“, „Кръгова икономика“, „Ландшафт след въгледобив“. Целта на събитието е да събере на едно място наука, бизнес, местна и държавна власт и да насърчи бъдещи сътрудничества и обмяна на опит между двете страни. Участници в международния форум от немска страна са Министерството на регионалното развитие на област Саксония с делегация от фирми и организации от Германия, а от българска страна са представители на местна и държавна власт, на науката и бизнеса и кметове на общини.

Припомняме, че на 27 август 2021 г. делегация от Германия, начело с министъра на регионалното развитие на област Саксония – г-н Томас Шмидт, беше на посещение в Тракийския университет по покана на ректора проф. д-р Добри Ярков. Повод за визитата беше мащабно мероприятие на тема „Трансформация на икономическия модел към нисковъглеродна биоикономика, кръгова икономика, основана на науката, иновациите и дигитализацията“, което организира Университетът. Симул+ е второто издание на международното сътрудничество със Саксония.

Ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков откри престижния международен форум: „Темите, които днес ще бъдат разгледани, са изключително важни за региона и за България и те напълно съответстват на профила на нашия университет като образователна и научна институция, която е готова да трансферира знания от науката към бизнеса. Желая успех на форума и вярвам в този успех!“.

Министърът на регионалното развитие на област Саксония Томас Шмидт също приветства участниците: „Симул+ е важно събитие по отношение на създаването на добавена стойност в региона, както и в установяването на по-тесни контакти на представителите на науката и икономиката, също и с различните научноизследователски институции. За нас е изключителна радост да бъдем тук и да Ви запознаем с нашия опит, да обменяме опит и да можем да подкрепим процесите на структурните изменения, които се случват тук в региона, за да постигнем още по-добри резултати. Вярвам, че днешното събитие ще даде добра основа за бъдещи реализирани проекти в иновациите на европейско ниво.“

По време на събитието беше подписано споразумение за сътрудничество между Европейски цифров иновационен хъб Саксония, Координатор: Institut fur Angewandte Informatik (InfAI) e.V.,Лайпциг, Германия и Европейки цифров иновационен хъб Загоре, Координатор: АРИР – Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора, България.

Академичният съвет на Тракийски университет, по предложение на ректора проф. Добри Ярков, удостои министър Томас Шмидт с почетното звание Доктор Хонорис Кауза за значителен принос в международното партньорство на Тракийския университет със Саксония в иновативно подпомагане на регионалното развитие чрез създаване на устойчиви механизми за технологичен трансфер към бизнеса, обмен на опит между институциите в Саксония и България, Стара Загора, както и между научните среди на двете страни.

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн