Костадин Костадинов в Стара Загора: “Възраждане” ще разговаря с всички партии без ДПС, но имаме условия

Разписание - градски транспорт >>>>
*

От ляво надясно: Даниел Проданов, Костадин Костадинов, Искра Михайлова

От ляво надясно: Даниел Проданов, Костадин Костадинов, Искра Михайлова

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> “Възраждане” ще създаде с партньори собствено политическо семейство в Европарламента, каквото не е правено досега от никоя българска партия

В Стара Загора днес гостува председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов. Заедно с него на среща с медиите дойдоха общинският председател на “Възраждане” Искра Михайлова и областният координатор Даниел Проданов, двамата са и народни представители на партията от Стара Загора.

Костадин Костадинов бе лаконичен относно текущата предизборна ситуация в страната: България се намира в много сериозна и тежка екзистенциална криза – каза той. – ППДБ е една разпадаща се, тресяща се от вътрешни скандали формация, която може би ще има едноцифрен резултат на тези избори. В нея текат сериозни вътрешни разделителни борби, най-вече за това, кой ще влезе в Европарламента, тъй като те в най-добрия случай ще имат два мандата, които с голяма вероятност ще бъдат взети от представители на ДБ, които в момента неслучайно са се “потопили” много дълбоко, няма ги по медиите, като основно изкарват отпред представители на ПП, които отнасят негативите. Под етикета на служебно правителство управлява кабинет на ГЕРБ и ДПС, определи още Костадинов.

Към настоящия момент “Възраждане” е втора политическа сила, а при висока избирателна активност може да стопи и разликата с ГЕРБ, убеден е председателят на партията. “С оглед на ситуацията в страната сме длъжни да разговаряме с другите партии, без ДПС, но при нашите условия – уточни той. – Те са 5: на първо място провеждане на референдум за запазване на българския лев, второ – референдум за членството на България в НАТО, трето – прекратяване на санкциите срещу Руската федерация и създаване на компенсаторен механизъм, който да обезщети българските предприемачи за загубите им от тези санкции – по модела, по който бяха обезщетени за загубите им от антиепидемичните мерки. Четвъртото ни условие е прекратяване на оръжейната помощ за Украйна и гаранция, че български войници няма да бъдат изпратени там, защото такъв натиск в момента има. И на пето място – създаване на преговорен екип за предоговаряне на условията за членство на България в Европейския съюз. Защото в момента то носи повече загуби, отколкото ползи за страната ни и вреди на българските национални интереси, на българската икономика.”

Това са нещата, които повтаряме пред българските избиратели по време на срещите ни в цялата страна – каза Костадинов. – Срещаме огромно разбиране и подкрепа. Подкрепата за “Възраждане” се увеличава не с дни, а с часове буквално. Само преди два дни създадохме две нови организации – в Лъки и в Смолян, който беше последният областен център, в който нямахме структура. Времето не ни стига, а има страшно много желаещи. Предстоят Елхово, Калояново, Земен, Брезник и т.н. Така че паралелно с работата по време на предизборната кампания ние продължаваме и организационната си дейност.

На въпрос от медията ни какво по-точно има предвид под предоговаряне на условията за еврочленството на България, Костадинов уточни: “Европейският съюз започва да се превръща в европейска свръхдържава. Макрон, Шолц и Урсула фон дер Лайен заявиха няколко пъти досега, че трябва да се направи реформа в ЕС, с която да се премахне правото на вето от страна на отделните страни-членки. И решенията да се вземат, в началото беше – с квалифицирано мнозинство от 2/3 от държавите; сега обаче започнаха да говорят, че мнозинството можело да се доближава до обикновеното, сиреч 50%. Като се говори за това, че е достатъчно само 55% от жителите на ЕС да бъдат съгласни, за да се прокара дадено решение. Но Германия, Франция и Италия имат над 200 милиона души население, а 55% от жителите на ЕС са около 240 милиона души. Ще е достатъчна една четвърта страна от типа на Полша или Испания, които са от порядъка на 40 милиона, или няколко по-малки – и ето как няколко държави ще могат да командват целия Европейски съюз, в който членуват 27 страни.”

Искаме да предоговорим и други фундаментални неща, като земеделската политика, която през 2007 г. ни беше предопределена от “йес-мените” на Кунева – продължи Костадинов. – Ако искаме българската икономика да започне да се развива, трябва да създадем нови условия за функционирането й в ЕС. Защото принципът “всички сме равни” прилича на това, на стартовата линия на пистата да поставим олимпийски шампион, гимназист и 75-годишен човек. И да им кажем – всички сте равни, тичайте 100 метра. ЕС причини трудно изчислими щети на България. В това число са пропуснатите ползи от спряната работа на I, II, III и IV-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. От 4000 мегавата мощности там в момента са останали 2000 мегавата. През 2002 г. бяха затворени I и II блок – общо 1000 мегавата, а през 2007 г., откогато сме в ЕС, спряха III и IV-ти. Това беше цената, всъщност, за приемането ни. Сметнете от 2007 г. досега печалбата от работещите 2000 мегавата на АЕЦ “Козлодуй” и ще видите каква е загубата ни от спрените 2000. Говорим най-малко за 10 милиарда лева. Можем да добавим към тях и членския внос на България, който само за тази година е 1.8 милиарда лева. Някои питат кой ще ни храни, ако не са еврофондовете. Но те са само 3% от бюджета! Това са нещата, които трябва да започнем да предоговаряме. И не само. Защото въпросът е и ценностен – ЕС се превръща все повече от културна и икономическа общност, както споменах, в европейска свръхдържава. Ние не сме съгласни нашият суверенитет да бъде изнесен извън България. Решенията трябва да се вземат тук. Като влезем в Еврозоната, крайното решение за бюджета ни ще е на Европейската централна банка. Това не ни го казват. Това означава, че ако поискаме да вдигнем, както сега, пенсиите с 11%, ЕЦБ може да каже – не, това е инфлационна мярка, ще разтресете ЕВрозоната. Затова – 3 процента! И ако ние продължим да настояваме за 11%, ще ни попитат – добре, а откъде ще вземете парите? Еврото не е българска валута. То не се печата в България. Кой ще ни ги даде тези пари, след като са във Франкфурт? Ще стане като в Гърция. А ние наскоро я изравнихме като покупателна способност, въпреки че беше 2-3 пъти по-богата от България преди 15 години. След което влезе в Еврозоната, дойде кризата от 2008 г. и последвалите събития буквално ги убиха. Това ли искаме ние?”

Сами трудно бихме могли да предоговорим каквото и да било – призна Костадинов. – Затова имаме партньори. Не сме само ние недоволните от начина, по който функционира ЕС в момента. Затова амбицията на “Възраждане” е да създаде своя собствена парламентарна група в Европейския парламент. Често ни питат в кое политическо семейство ще влезем, когато отидем в Брюксел. Нашият отговор е, че ще създадем собствено. В момента сме в много активен процес на работа по този въпрос. На 12 април направихме европейска конференция в София, в която участваха 9 страни. Подписахме общата Софийска декларация, в която се ангажирахме със защитаването на определени общи политики в Европа (не само в ЕС, защото имаше представители на Швейцария, Сърбия и Молдова, които са европейски страни, но не са в ЕС), и поехме ангажимента да започнем работа по създаването на обща политическа група в Европарламента. Никоя друга българска политическа партия не е правила до момента такова нещо” – съобщи Костадин Костадинов.

На въпрос за бъдещето на минно-енергийния комплекс “Марица-изток” Искра Михайлова припомни, че разделението между Мините и ТЕЦ-2 беше наложено, за да потуши “едни протести, които можеха да помогнат за определен вид преговори, например така наречените Териториални планове за справедлив преход да не бъдат разписани към Европейската комисия – нещо, което стана”. Трябва да има непримиримост у хората, които работят в комплекса – каза Михайлова. – Както и държавното управление да е отговорно и да успява да гледа в перспектива. Защото ако от цената на електроенергията от “Марица-изток” извадим въглеродните квоти, ще се окаже, че всъщност не е толкова нерентабилно производството на електроенергия от въглища. Точно обратното. “До момента не сме коментирали и нещо, което се надяваме в следващия парламент да стане основна теза – това е другата страна на така наречената “Зелена сделка” – горският фонд. Стана ясно, че България е пропуснала възможността да сертифицира гори от страна на общините и държавата. Което сертифициране е в състояние веднага да олекоти наложения квотен принцип, с който се налага държавата да се справя. Това е тема, по която и досега сме работили, но ще я изнесем в по-широк мащаб в следващото Народно събрание” – допълни Искра Михайлова. Затвореният цикъл на производство на електроенергия, с който страната ни разполага, е ценност, която трябва да бъде запазена на всяка цена, още повече в ситуацията на два военни конфликта недалеч от границите ни, които няма как да предположим как ще се развият. Не бива България да остане в риск да не може да обезпечи електроенергията си. Ние като отговорни политици трябва да предотвратим това да се случи. Може дори да се помисли да изнасяме електроенергия към Украйна. След като я снабдяваме с оръжия, защо да не й доставяме и ток, който в момента й липсва? – обобщи водачката на листата на “Възраждане” за парламентарните избори на 9 юни в Старозагорския избирателен район, в които партията участва с № 12 в бюлетината.

“Ако “Възраждане” управлява, което зависи от вота на тези избори, “Марица-изток” ще продължи да работи още 76 години. Защото имаме залежи от въглища до края на века. Минно-енергийният ни комплекс е уникален със затворения си цикъл въглища-електроенергия. Но ако го ликвидираме, България ще стане тежко енергийно зависима отвън. Това е истината” – предупреди Костадин Костадинов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн