QR-код е новият допълнителен начин за плащане на паркирането в центъра на Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Част от общинското ръководствоЗам.-кметът Милена Желева показва един от стикеритеВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> С тази система разрешаваме и престоя за 30 минути в „Зелена зона“, е-услугите навлизат все повече като удобство за хората, посочи кметът Живко Тодоров

Община Стара Загора създава нова практична възможност за своите граждани, свързана с паркирането в „Зелена зона“ – дава им алтернативен начин за заплащане чрез QR-код. Този начин е един от най-бързите, не ангажира старозагорци да свалят отделна мобилна апликация, а само да използват камерата на телефона си.

Системата беше описана днес на пресконференция на ръководството на Община Стара Загора, по нея се работи отдавна.

„На всички табели, които указват границите на „Зелената зона“, са поставени стикери с QR-кодове, а при сканирането им се дава възможност да се плати онлайн за съответното време на престой“, разясни зам.-кметът Радостин Танев. Към момента възможностите за паркиране са за един, два и три часа, а от 1 юли към тях ще се добави и по-кратко пребиваване от 30 минути.

Общинското ръководство пред медиите днесЗа сканирането е нужен само телефон с камераСпособът за заплащане с QR-код е един от най-бързите и не важи единствено за хора, които използват телефона си за мобилно разплащане чрез Google wallet или Apple wallet. Този начин е напълно достъпен за ползване и с обикновени дебитни или кредитни карти на която и да е банка. С тях също се заплаща лесно и бързо с един клик. За чужденците на разположение е бутон за превод на чужд език. Избира се часът за престой, въвежда се номерът на автомобила и двукратно – имейл за кореспонденция, където се получава електронният бон, след което с натискане на бутон „Плати“ клиентът се прехвърля към виртуален ПОС терминал. Накрая се появява надписът „Успешно плащане“ и времето за престой започва да тече в намаляващ ред, като на екрана на телефона може да се следи колко минути остават. В този момент платецът е получил имейл с уведомление за избраното време и прикачен фискален бон. По-късно може да се удължи времето за паркиране или да се плати и за друг автомобил, например на някой близък.

Кметът припомни, че „Зелената зона“ беше въведена като решение от един от неговите предшественици – д-р Евгений Желев, и го дефинира като едно от най-хубавите и полезни решения. „Спомняме си градът ни какъв беше преди въвеждането на тази зона – претъпкан с автомобили център, без място за паркиране, а в центъра са ситуирани администрацията, банките, институциите и хората трябва да си свършат работата и да влязат в някой магазин набързо. И затова в центъра на града трябва да има такава „Зелена зона“, която да дава възможност за свободни места за паркиране за краткосрочен престой“, изтъкна градоначалникът пред медиите.

Той припомни, че цената за паркиране в “Зелената зона” не е променяна от години. „Благодаря на Общинския съвет, в който повечето старейшини се съгласиха с нас, че центърът на Стара Загора трябва да бъде освободен от трайно паркирали автомобили. За живущите си има паркоместа около съответните блокове“, изтъкна кметът.

Той се съгласи, че е възможно хората да оценят тази мярка като непопулярна, но тя ще им даде възможност да се замислят, отивайки в центъра, колко време да останат и колко време да задържат колата си на платено паркомясто в “Зелената зона”. Така могат да спестят пари, паркирайки за по-кратко, или да изберат различен метод на придвижване. „Паркирането в центъра на Стара Загора става по-скъпо удоволствие, но това са нормални мерки, които се предприемат в цяла Европа и смятаме, че решението е правилно“, категоричен бе Живко Тодоров.

Кметът Живко Тодоров информира медиите още, че досегашните методи за разплащане чрез SMS и мобилни апликации остават валидни. Максималният престой в „Зелена зона“ също остава непроменен в ограничението си от 3 часа.

„Работим също по това да въведем и в автобусите разплащане с дебитна или кредитна карта, като изчакваме в момента да видим дали ще можем да получим финансиране за този проект по определени програми, или ще го обезпечим от бюджета на общината. До края на годината ще има яснота и ще пуснем това като обществена поръчка за изпълнение и предполагам, че от догодина ще го въведем в транспортните средства от градския транспорт“, обобщи градоначалникът.

Един от стикерите с QR код за закупуване на билети за Зоопарка

Един от стикерите с QR код, каквито ще бъдат разлепени в Аязмото, за закупуване на билети за Зоопарка

По съвсем идентичен начин чрез QR-код за сканиране ще се купува и билет за Зоопарка. „Целта ни е да се намалят опашките, които се образуват през уикенда и по време на официални празници, тъй като там работи само една каса и няма възможност за поставяне на втора. Така облекчаваме посетителите – да им е по-лесно, да не чакат на опашка, а още докато крачат по алеята, да могат да сканират QR-кода по пътя, избирайки вида на билета си и въвеждайки своя имейл“, разясни зам.-кметът Милена Желева. Направени са закачливи стикери с QR-кода, сложени на подходящи места из града и в самия парк „Аязмото“. На разположение на посетителите е и отдавна въведената възможност билети за Зоопарка да се закупуват онлайн през сайта му и във Фейсбук страницата му.

Г-жа Желева информира още, че предстои да се въведе тази възможност за вход и за музеите в Стара Загора през идните няколко седмици. „А следващата крачка са така наречените комбинирани билети, които в момента съществуват физически – те могат да се купят от всички каси и са за по няколко обекта и съответно с намалена цена. Те също ще станат достъпни онлайн и това много ще облекчи посетителите“, добави зам.-кметът Милена Желева. Идеята й е също да могат да се купуват и от чужбина, за да се предоставят като подарък. Това ще повиши приходите на културните обекти в Стара Загора и ще спомогне за по-добрата им популяризация.jtdv
gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн