Старозагорският художник Валентин Дончевски и неговите 81 графики

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Милена Желева и Валентин Дончевски

Милена Желева и Валентин Дончевски

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Той е създал творбите за период от година и половина

81 графики на Валентин Дончевски напълниха с хора зала “Лубор Байер” в петъчната вечер. Експозицията е по повод наградата на художника от Националната изложба „Графичен форум“ през 2022 г.

За да го поздрави, на събитието бе Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора. “Благодаря за всичко, което правите, за красотата, емоцията. За мен е чест и удоволствие да бъда тук. Желая още дълги години творческо вдъхновение, за да ни радвате с подобни поводи”, каза зам.-кметът с ресор “Култура и туризъм”.

Изложбата откри председателят на Съюза на българските художници в Стара Загора, организатор на събитието – д-р Милен Алагенски . “Винаги съм свързвал Валентин Дончевски с експериментирането и отличаването му. Той е изключително разпознаваем и често съм твърдял, че е един от художниците, чието име ще бъде запомнено завинаги”, обяви Алагенски. “Кой е успелият художник? Това сме се питали често в университета, а отговорът, който си давам е, че това е най-активният художник. Именно такъв е Валентин – неговата постоянност, жаждата му за експериментиране и творчески поприща са вдъхновяващи”, каза председателят на СБХ под липите. Алагенски подчерта с радост, че денят е и празник, защото точно преди 10 години на 10 май е открит Домът на художника.

За Валентин Дончевски с възхищение говори и старозагорският художник Михаил Косев. “Художникът става творец, когато престане да мисли за изразните средства – след тези думи в образа ми веднага изниква Валентин” – каза той.

Гостите на изложбата се насладиха на музикално изпълнение на Валентин Дончевски, подарък за всички тях. “Благодаря, че сте тук и че по някакъв начин успях да оправдая доверието на близките си хора. Ако някой ме пита дали бих променил нещо, то отговорът е не. Пожелавам си да се виждаме отново само по такива хубави поводи, в тези времена се нуждаем от това”, сподели Дончевски.

Желаещите да разгледат експозицията могат да го направят до 28 май.

Валентин Дончевски е художник с множество самостоятелни, общи и международни изложби и пленери, десетки награди, издател на книги със своя поезия, сентенции и есета. Издава два албума с авторски песни по свои стихове и на български поети. Записал е химн на Мини Марица-изток и химн на с. Змейово. Сътрудничи на различни медии по въпроси на изкуството. Издава два луксозни автобиографични албума с репродукции и статии, проследяващи пътя му на художник. Прави множество проекти за плакати, запазен знак, емблеми, дизайн на календари, постери и др. Занимава се с художествена актова фотография. Прави архитектурно пространствено проектиране на интериор и екстериор на различни обществени сгради. Създава в колектив биоенергийно изкуство. Основната му дейност е създаване на живописни творби. Стиловете, в които има пластични търсения, са от магически реализъм през наивизъм, сюрреализъм, елементи от експресионизъм до крайна абстракция, а така също фолклор, маниеризъм, еклектизъм и енергийно изкуство. Допълнителни дейности са графика, приложни изкуства и медийни изкуства. Хобитата му са музика и фотография. Живее и работи в Стара Загора.

Откриване на изложбата. От ляво надясно: Михаил Косев, Милен Алагенски, Валентин Дончевски

Откриването: от ляво надясно – Михаил Косев, Милен Алагенски, Валентин Дончевски

Валентин Дончевски със своята китара

Валентин Дончевски със своята китара

Гости на изложбата

Гости на изложбата

Гости на изложбата

Гости на изложбата

Милена Желева с колежки от отдел "Култура" на Общината - с Валентин Дончевски

Милена Желева с колежки от отдел “Култура” на Общината – с Валентин Дончевски

В съзерцание

В съзерцание

В съзерцание 2

В съзерцание 2

jtdv
gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн