Самостоятелна изложба графика на Валентин Дончевски представят днес в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
PRESS Изложба (1)ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>>
10-28 май 2024 г.
Откриване: 10.05.2024 г., 18:00 ч.
Изложбена зала „Лубор Байер“

Представителство на СБХ – Стара Загора има удоволствието да представи самостоятелна изложба графика на Валентин Дончевски. В експозицията са включени 81 графики, плод на творческите му усилия в последната година и половина. В по-голямата си част те представляват класически графични техники, без каквато и да е компютърна дообработка. Конкретният повод за изложбата е наградата на художника от 2022 г. от Националната изложба „Графичен форум“.

За колегията Валентин Дончевски е познат като художник, чийто творчески импулс е движен от експеримента, но в полето на живописта и скулптурата. Може би това е така, защото завършва „Живопис“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Станислав Памукчиев. Но всъщност страстта към графиката изпитва още в ССХУ – Казанлък (в момента – НУПИД „Академик Дечко Узунов“) където защитава дипломна работа по илюстрации на приказки от Оскар Уайлд в суха игла. В настоящата експозиция отново се завръща към същата техника, както и към експериментирането с дълбокия и високия печат въобще. Експериментиране, защото не ползва традиционните материали – цинк, мед или линолеум, а отпечатва матрици с различен характер – ПВЦ, употребявани дървени плоскости, полиетиленови и вералитови плаки. В тази връзка съставя изложбата от няколко серии – една от тях е посветена на поета Иван Динков, друга серия, съставена от дълбок печат, е именувана „Присъствие“. Присъстват и серия рисунки – монотипии, както и графики, печатани на графопреса, също и цикъл от големоформатни дърворези със заглавие „Безсъние“.

jtdv
gerb

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн