Община Стара Загора спечели делото за монумента на Светите братя Кирил и Методий

Разписание - градски транспорт >>>>
*
МакетВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Върховният административен съд потвърждава решението на Комисията за защита на конкуренцията

Общинска администрация спечели делото пред Върховен административен съд за изграждане на монумент на Светите братя Кирил и Методий. До него се стигна след обжалване на резултата от проведения конкурс от един от участниците с проект, останал на четвърто място. ВАС потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията за неоснователни възражения.

Конкурсът бе проведен през юни 2023 г., а 7-членна комисия разгледа и даде оценка на постъпилите проекти. Локацията, на която ще бъде изграден монументът – парк „Св. Игнатий Старозагорски“, бе избрана от Съюза на българските архитекти и Камарата на архитектите в България. Целта е да бъде изграден паметник, увековечаващ личностите, делото и приноса на светите братя Кирил и Методий – духовни покровители на Европа. Решението за изграждане на монумент „В основата е словото“ бе взето по време на заседание на Общинския съвет в Стара Загора през 2022 г.

На пресконференция миналата година победителят в конкурса даде подробности за реалния мащаб на проекта си – фигурите ще бъдат с височина 4 метра без постаментите. Те са максимално обобщени, като акцентът пада върху лицата и ръцете им. Най-високата част ще бъде 6 метра – това е най-високата арка. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, със свободно разпределени издълбани букви.

Предстои да бъдат наградени, според решението на Общинския съвет, класиралите се на 1, 2 и 3 място проекти – съответно 5 хил. лева, 3 хил. лева и 2 хил. лева. Ще бъде възложена обществена поръчка за изпълнението на избрания проект с договаряне без предварително обявление, по реда на Закона на обществените поръчки.

Според Законите за културното наследство и устройство на територията победителят Наско Настев и екипът му предстои да представят проекта пред Експертен съвет по изобразително изкуство към Министерството на културата.

jtdv
gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн