Бойко Борисов в Стара Загора: На тези избори трябва да постигнем отчетлива разлика, за да наложим нашата програма

Разписание - градски транспорт >>>>
*
010001ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> ГЕРБ-СДС откри националната си предизборна кампания в Града на липите

Стартът на националната предизборната кампания на ГЕРБ-СДС за членове на Европейския парламент и за 50-о Народно събрание бе даден тази вечер в Стара Загора с участието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, водачите на листите с кандидати за народни представители и кандидатите за евродепутати. Това стана в присъствието на близо 3000 души в спортната зала “Стара Загора” (ДЗУ).

“Вярвайте ми, положих всички усилия да има правителство, да не се отива на избори – разказа Бойко Борисов, връщайки лентата малко назад. – Колкото и лошо да беше, това даваше поне отвън някаква стабилност на България. Поемах, понасях упреците и знаех, че това е правилно. Но защо всъщност, се чудя в своите размишления тези дни, те счупиха правителството? Доводите, които извеждат на преден план, не са истина. Или са знаели, че са затънали в корупция и това ще ги потопи вече много надолу и са бързали да избягат, ако са се облагодетелствали достатъчно. Защото като върнахме записите от техните Национални съвети, целият този сценарий за тези 11 месеца беше написан вътре ясно и точно. Сиреч те през цялото време са се движели по този план. Дори когато отиваше Мария Габриел да регистрира листата, тя написа техните министри, за да спаси преговорите. Не за да обиди някого. И вечерта излезе Асен Василев и я нарече “лице на мафията” – нещо, което възмути целия свят. Впоследствие в преговорите аз направих всички отстъпки. Дори си крещяхме за това, че отстъпих енергетиката и отбраната” – припомни Бойко Борисов. По думите му, Кирил Петков тогава е изтъквал, че Тагарев – военният министър в тогавашното правителство – е “знамето” им. “А сега го няма в листите. Сиреч, те са ни водили към края на правителството, но само да излезе, че ние сме виновни. И вече накрая, за МВР, защото правеше ярко впечатление желанието им да овладеят силовите структури на държавата – беше поводът.”

И най-горещите почитатели на ППДБ не могат да отрекат, че през последните три години в България нищо не се е случило – каза още Борисов. – Дори гордостта ни – новата Конституция, претърпява пълен крах. Защото когато се пишеше тази Конституция, ние с ППДБ и ДПС мислехме, че ще управляваме поне 10 години в блок. И затова сега всеки като дявол от тамян бяга от служебното правителство. По никакъв начин не искат да го припознаят. Което не е честно. Защото тия три партии сътворихме това. И това правителство трябва да е на ППДБ, ДПС и ГЕРБ-СДС. По-нататък лидерът на ГЕРБ припомни: С много системен натиск отвън, поради геостратегически газови интереси върху ГЕРБ беше наложен тежък натиск, защото защитаваше националните интереси. Както и в момента, защото юли месец изтичат и договорите за водите на Марица, на Струма. И ние ще защитаваме и този национален интерес – от България по-мила не ми е нито Турция, нито Гърция, нито който и да било. Лобистките кръгове натискаха всичко да мине през Гърция. През Турция и Гърция, България да я няма. Последните дни на парламента за някаква пътна карта говориха. Ама пътната карта е построена, каква карта търсят, тя е под земята, в компресорните станции, произведени в Америка за “Балкански поток”. Обаче – натиск и в преговорите. Защо? Защото не си дадохме тръбите. Сто процента български, сто процента ваши. Както сто процента ще останат и Мините. Защото поехме ангажимент, осигурихме по 250 милиона. И тук, Живко (обръща се към кмета на Стара Загора), много ясно трябва да кажете на хората – държавно предприятие ще управлява тези пари.

Стара Загора щеше да има спортна зала – припомни Борисов. – Дори когато си тръгвахме, оставихме 10 милиона по сметките, за да има тук такава зала. И къде е? Защо не питате “Промяната”? Дадохме терена на казармите, направихме паркове, направихме Аязмото, булевардите, нова математическа гимназия… На пръсти мога да изброя всичко, направено тук. Но през 15-20 журналисти те (ППДБ – бел. ред.) успяха да направят така, че ние да се чувстваме в един момент дори плахи, с абсолютни компромати, доказани компромати. Даже ги слагаха на билбордове. Вие представяте ли си сега ГЕРБ да ги наслага по билбордове – пудели, пачки и всичките те. А? Мили журналисти, с уважение към вас. Но вие ги отразявахте. Лъжите отразявахте. Но когато искаха да правят комисия срещу Асен Василев, казах не. Когато искаха срещу Атанасов – казах не. Защото парламентът и ние не сме хората, които дават от телевизора присъди. Има съд – когато вече е осъден и тръгне към затвора, тогава ние го коментираме. Защото ние сме системна партия. Като сме работили с някого толкова време, трябва да го уважаваме. Били сме заедно. А дали ще бъдем [пак], дали не – народът ще каже.

Ако те не бяха избързали за Шенген да се изхвалят, преговорите щяха да продължат до много по-добър край – отбеляза още Борисов. – Ние не трябва да правим нищо повече от това, което правехме преди три години: абсолютна защита на българската граница. Това се иска от нас, не друго. И ние го правехме. България беше пример за охрана, сигурност. Много се радвам, че Европейската народна партия това го прие като приоритет. И не случайно моят началник кабинет Деница Желева е в щаба на водещия кандидат Урсула фон дер Лайен. Защото в тези сфери ние сме най-добрите. Доказано добри, не да се учим. Дори в строителството. Хората вече изнемогват от задръствания, от трафик. Магистрала “Струма” там, където я оставих – на Симитли, след три години и половина пак е там. Където оставих “Хемус” – пак е там. Където оставих Търново-Русе – пак е там. Ей, хора! Три години са страхотна загуба! Една Румъния, която беше зад нас, сега е къде-къде. Сърбия ни изпревари. А всичко важно за Балканите ставаше в София, във Варна. Всички лидери идваха непрекъснато там. А къде е България през последните три години? Всичко става около нас – геостратегически проекти, всичко. Но ние не участваме. Няма ни никъде. Това, което купих в Александропулис – 20% от терминала за българите – това е. Което построихме – това е.

Повече народът не може да ни понася да правим избори – отсече Борисов. – И аз се надявам този път избирателната активност за местния парламент да е висока и народът да определи кой има право да води, кой има право да налага, да прави коалиции и да взима решения. За нашите европейски депутати може би забелязвате, че са същите, защото оценката ми за тях е отлична. Както и оценката ми за престоя на Мария Габриел в предишното правителство.

На тези избори трябва да имаме отчетлива разлика, за да наложим нашата програма, нашето разбиране – и да излезем от безвремието – даде заявка лидерът на ГЕРБ. Бойко Борисов съобщи още, че на 1 юни в България ще дойде топ-кандидатът за новия Европарламент, оглавяващата Еврокомисията в момента Урсула фон дер Лайен. Тя ще участва в предизборна проява в Пловдив.

“Имаме нужда не от каквато и да е победа, а от убедителна и силна – заяви на свой ред пред множеството в залата заместник-председателят на Европейската народна партия Мария Габриел. – Това, което ни откроява от другите, са 5 неща: опит, резултати, прагматични цели, ценности и лидерство. Всички искаме отново да видим стабилна България – такава, каквато тя беше с премиер Бойко Борисов: надежден и доверен партньор в ЕС и НАТО, регионален лидер, пример за добросъседски отношения, диктуваща европейския дневен ред.”

004013Събитието, в което участваха водещите лица на ГЕРБ, в това число лидерът на СДС Румен Христов и водачът на листата за националните избори в Старозагорския избирателен район Красимир Вълчев, откри кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той разказа шеговита версия защо отново българите са призовани пред урните:

“Отиваме на избори, защото ние счупихме сглобката от завист. Да, от завист. Ще ви кажа защо. Не можахме да преодолеем огромните успехи на правителствата на “Промяната”. Заводът за електромобили в Ловеч беше построен и вече бълва продукция за Европа и света. Самолетната линия Скопие-София извозва непрекъснато хиляди доволни пътници. Петте моста на Дунав вече са почти готови, остава само да ги открием. Корупцията, разбира се, напълно спря. Няма корупция. И както обещаха, като изкоренят корупцията, по две магистрали ще се строят всяка година. Вие ги виждате. Всяка година се правят по две магистрали. Най-много ни заболя обаче от това, че те напълно спряха контрабандата. Няма пачки с пари, всичко, което излиза в медиите, е само за да се урони авторитета на това честно и почтено правителство. Раждаемостта рязко се увеличи. Скъпите лимузини бяха захвърлени, големите държавни мъже, както виждате, се движат с колелета и пеша. За да се преодолее бюрокрацията и бумащината, тези хора въведоха фалшивия подпис. Хиляди доволни земеделци и животновъди излизаха масово да покажат възторга си от политиките на кабинета. Миньорите и енергетиците бяха буквално ентусиазирани от Плана за възстановяване и устойчивост, който правителството предаде в Брюксел, и напълно спонтанно напълниха площадите и магистралите, за да изразят задоволството си от политиката на кабинета “Денков”. Явно ние не разбираме нещо. Не разбираме, че е нормална европейска и световна практика първият, спечелил изборите, да няма право да излъчи премиер, министри. Забавно, нали? Само че не е. Всичко това, което казах, се пише на гърба на народа и държавата. Затова на 9 юни ние трябва да излезем и да извоюваме голяма победа. За да спрем безвремието, шуробаджанащината в управлението и експериментите. България не заслужава това. България заслужава прав, ясен път.”

“Напред с номер 22 на изборите! – призова Живко Тодоров. – Успех на ГЕРБ-СДС, успех на кампанията!”

Кметът на Стара Загора покани на сцената всички кандидати за евродепутати на коалицията, както и водачите на листи в националните избори за ново Народно събрание.

Мария Габриел

Мария Габриел

Георги Георгиев

Георги Георгиев

След което даде думата на Георги Георгиев – водач на листата на 23-и МИР в София, бивш председател на Столичния общински съвет, родом от Гълъбово, учил в Търговската гимназия в Стара Загора, право в Софийския университет и международно търговско право в Лондон, бивш Млад кмет на Стара Загора.

“Много съм щастлив, че в родния ми край започва нашата национална кампания за парламентарните и европейските избори – каза Георги Георгиев. – Както е известно, Стара Загора е център на Вселената, но в центъра на политиката за опазване на енергийната сигурност и независимост на България основен приоритет за ГЕРБ и за г-н Борисов е нашият регион. За което благодарим. Нашите народни представители успяха през последните няколко месеца да спасят енергийното сърце на България, дадоха още живот на “Марица-изток” с инвестиции от 250 милиона лева годишно и отложиха либерализацията на енергийния пазар.” Всичко това е станало възможно, защото ГЕРБ има лидер, който знае накъде да води държавата – обобщи Георги Георгиев.

“Последните три години няма и помен от нормалност и здрав разум, отбеляза следващият, застанал на трибуната – заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. – Отнякъде се появиха едни търговци на блянове, брокери на мечти, джебчии на идеи, дигитални шарлатани и взеха да прожектират безкрайни сензации, от които хората не можеха да си поемат дъх. Но когато се освестиха, видяха, че портфейлите им са празни. Но ние днес имаме план, знаем и можем. Нито един приоритет няма смисъл, ако не се върнем към нормалността. А нормалното е да сформираме силно, професионално политическо правителство с ясна подкрепа от парламента. След десетина дни ще представим допълнението към нашата програма. Първият ни приоритет винаги ще е образованието. Защото то е най-важната инвестиция, инвестиция в хората и в конкурентоспособността на икономиката.”

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в изборите за Европейски парламент Росен Желязков припомни, че от 17 години България е горд член на Европейския съюз. “Успехите ни в него се дължат и на българските представители в Европарламента и в групата на Европейската народна партия – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел, Асим Адемов и Александър Йорданов. Листата ни за Евроизборите показва приемственост, устойчивост и мъдрост” – отбеляза той.

Текст и снимки: Максим Добрев

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

008003002014012

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн