Над 6800 старозагорци празнуват името си на Гергьовден

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Sveti Georgi ikonaВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Най-много са с името Георги – 3311, сочи справката на Дирекция „Гражданско състояние“ на Общинска администрация

На 6 май – Гергьовден, в Стара Загора празнуват над 6800 именици. С името Георги са най-много – 3311, след това са дамите на име Галина – 757. За имен ден ще черпят и 690 старозагорки на име Гергана. 348 са дамите с името Галя и точно толкова са и с името Ганка. Сред празнуващите са и господата Ганчо – 323, и Галин 271.

Старозагорките на име Гинка са 170, а Гина – 42. С името Жоро са кръстени 44 мъже. На Гергьовден ще почерпят и 17 дами на име Гана и 17 господа с името Ганьо. Сред празнуващите са още и не толкова често срещаните Ганета (4), Георгия (8), Гери (5), Герган (5), Гино (5), Гери (5) и Гергина (22). С имената Жорж и Жоржета са съответно (2) и (4). По един представител имат Ганетка, Ганита и Гани.

На 6 май православната църква отбелязва деня на Св. великомъченик Георги Победоносец, известен като Гергьовден. Името е с гръцки произход, образувано е от думите „гео“, което значи „земя“ и „ерго“ – „работя“, от тук и значението на името – „земеделец“. В народните представи Св. Георги е покровител на стадата и овчарите, а от III век и на войската.

Четири старозагорски села отбелязват своя празник в деня на св. Георги – Хрищени, Дълбоки, Маджерито и Могила. На площада пред сградата на Община Стара Загора в 11.00 часа започва концерт на Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.

gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн