25 млн. лева за продължението на ул. „Георги Байданов“ в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Кмет и зам.-кметове (2)Версия за смартфони >>> Общината обмисля идеи за обновяване на прозрачните спиркови заслони за по-голям комфорт на пътниците

25 млн. лева е цялата стойност на проектната идея за продължението на бул. „Славянски“ в Стара Загора, което вече се нарича ул. „Георги Байданов“ до ул. „Алеко Константинов“ и изграждане на кръстовище с кръгово движение на бул. „България“. С тази идея Община Стара Загора ще кандидатства за финансиране по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“.

Това стана известно вчера на пресконференция на градоначалника на Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кметовете на общината.

В действащия ОУП на град Стара Загора, одобрен с решение № 1158 по протокол 55/26.05.2011 г. от Общински съвет Стара Загора, е предвидено продължение на бул. ”Славянски” до включването му в бул. „България”.

Новопроектираната отсечка от бул. ”Славянски” е улица трети клас. Транспортната комуникация е от първостепенна улична мрежа на града. Улицата е от голямо значение за преминаване на транзитен поток от индустриалната зона към кв. „Железник” и западния изход на града към гр. Чирпан или път ІІ-66. Тази транспортна комуникация значително ще намали движението от централна градска част и бул. ”България”.

Проектирана е с две пътни платна с ширина 7,50 м всяко и с по две ленти за движение, с ширина по 3,75 м за всяка лента. Предвидена е зелена разделителна ивица с ширина 3,00 м. Тротоарите са по 2,00 м от двете страни. Велоалеите са проектирани по цялата дължина на улицата, еднопосочни са и са с ширина 2,00 м. Между велосипедните алеи и платното за движение са предвидени зелени ивици с ширина 1,00 м. За връзката между бул. „Славянски“ и ул. „Капитан Петко войвода“ е предвидено кръгово кръстовище с радиус 11,00 м.

В сумата от тези 25 млн. лева влизат още изграждането на велоалея, канализация, водоснабдяване, улично осветление и 6 броя уширения („джобове“) за автобуси. Предвидени са още 6 спиркови заслона и 6 табла на телематиката. Също така се предвижда и създаването на 2 бързозарядни станции за зареждане на електрически автомобили и по цялото трасе ще се изгражда видеонаблюдение.

„По този начин целият южен трафик, който минава през Индустриалната зона, ще може до кв. „Железник“ да стигне абсолютно безпрепятствено и по алтернативен маршрут, който нямаме в момента“, обясни вчера кметът Живко Тодоров.

Той информира и за съществуващото намерение на Община Стара Загора за обновяване на спирковите заслони. „Ние сме получавали много сигнали, знаете, че спирките в Стара Загора са прозрачни, включително и таванът им и това създава неудобство на гражданите през лятото, когато ги напича слънцето. Има проектни идеи за подмяна на спирковите заслони и как трябва да изглеждат“, оповести кметът.

Коментирайки същата тема, зам.-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев съобщи, че покрай спирковите заслони друго предстоящо е пускането на обществена поръчка за поддръжка на таблата от телематиката. „По-важното е, че в поддръжката сме предвидили и обновяване на таблата, тъй като технологията е на 7 години. Това, което искаме ние, е в следващите няколко години таблата да станат напълно адекватни на времето ни“, отбеляза Радостин Танев.

D:Proekti2PROEKTI_2018konkurs Kurbanova cheshmaRABOTNI2-TKP

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн