Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Разписание - градски транспорт >>>>
*

Ваня Тошева от Община Стара Загора

Ваня Тошева от Община Стара Загора

ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Как гимназистите да заработят реално по професиите, за които се образоват, разискваха експерти

Цялото професионално образование в България трябва да стане в дуална форма на обучение, за да бъде истинско – гимназистите трябва да работят на терен, за да напускат училище готови за своя живот. Около този извод се обединиха днес експерти и представители на общини от област Стара Загора, професионални гимназии, образователен инспекторат и Търговско-промишлена палата. Регионалната информационна среща-консултация за подготовка на програма ДОМИНО 2 за дуално обучение по Швейцарско-българската програма за сътрудничество се проведе в Областна администрация – Стара Загора.

Представител на Община Стара Загора на срещата бе г-жа Ваня Тошева, старши експерт в отдел „Образование и младежки дейности“. Тя бе запозната с всички аспекти на програма ДОМИНО 2, чийто срок на изпълнение е от 2024-та до 2028-ма година.

Област Стара Загора е първата, в която дуалното обучение практически е започнало и това се е случило още през 2015 г. Общият брой участвали паралелки досега е 54, в момента са 35, но лошата новина е, че за следващата учебна година, която започва наесен, паралелките ще останат едва две.

Васил Радойновски презентира ДОМИНО 2

Васил Радойновски презентира ДОМИНО 2

Директорите на две от старозагорските професионални гимназии, присъстващи на регионалната информационна среща, признаха, че слабата брънка във веригата са децата и по-скоро отсъстващите им родители. Преобладаващата част от тях работят в чужбина, а техните деца гимназисти се отглеждат от възрастни баби и дядовци.

Младежите трудно се научават да работят, стресирани са от режима, от необходимостта да се доказват като отговорни, да дават обяснения, когато отсъстват, идвайки от една либерална среда, каквато е образователната, изтъкна Таня Радкова, „Прогрес“ АД. Предприятието е сред партньорите работодатели на професионалните гимназии в Стара Загора, които осигуряват възможност за труд. Добре е да се засили ролята на родителите, за целия период, в който в „Прогрес“ се провежда дуално обучение, само двама родители са дошли на място, за да видят как и при какви условия ще работят децата им, посочи Таня Радкова.

Опитът в провеждането на дуалното обучение в България от 2015 г. насам доказва необходимостта от по-активно включване на всички заинтересовани страни на национално, регионално и местно ниво, което ще бъдат подкрепени с Дейности по програма ДОМИНО 2. Тази теза изрази и Васил Радойновски, ръководител на секретариата на Българо-швейцарската търговска камара.

Дуалното обучение в 11-и и 12-и клас ще се запази по два и три дни седмично съответно, както е било досега, но е добре да се помисли как работодателите да участват в подбора на младежите, с които трябва да сключват трудови договори, съгласиха се експертите. В други европейски държави за едно място във фирмата се борят по 5-6 гимназисти и това силно повишава мотивацията им, стана известно още на информационната среща.

От 1 април 2024 г. държавата поема изцяло социалните и здравните осигуровки на учениците в дуалното обучение в България.vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн