В седмица 4 от „Четяща Стара Загора”: Обичани поетеси и автори за малки и големи на Празника на книгата

Разписание - градски транспорт >>>>
*
ИнаИвановаМаргаритаПетковаВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Връхната точка на 19-ото издание на Маратона на четенето в Стара Загора настъпва през четвъртата му седмица (от 22-ри до 28-ми април) с гостуването на забележителни автори за малки и големи. Сред тях се открояват имената на поетесите Маргарита Петкова и Ина Иванова, гостуващи по покана на Библиотека „Родина” и съответните издателства „Персей” и „Жанет 45”.

През тази седмица отбелязваме и Световния ден на книгата и авторското право, когато по традиция през почти целия ден в парк „Пети октомври” се провежда Празничното четене с участието на старозагорски творци, ученици, студенти, библиотекари, книжари, културни дейци и граждани. То ще се побере във времето между 10:00 и 16:00 часа до шадравана в Градската градина. Гостуват издателства „Израстване”, „Ентусиаст” и детските автори Петя Петрова, Силвия Валентино, Иван Раденков и художничката илюстратор Лада Янкова. Всички участници ще бъдат приканени да участват в поредното „Чети и се снимай 5” с подарък книга за всички, които се увековечат на кадър със специалното паспарту на Библиотека „Родина” и го покажат при записване в библиотеката на бул. „Руски” 17.

Празникът ще се увенчае с подобаващ интелектуален завършек от 17:30 часа в изложбена зала „Лубор Байер”, когато „Родина” ще срещне старозагорската публика с поетесата Маргарита Петкова. В 18:00 часа в къща музей „Гео Милев” пък е разговорът с Константин Кацаров и представянето на романа му „Бясното куче”.

Другият „гвоздей” на седмицата е на 25-и април – от 18:00 часа пак в зала „Байер” ще бъде представена поетесата и писател Ива Иванова и новата й книга с разкази „И винаги любовта”. Регионалната библиотека „Захарий Княжески” е поканила Асена Сербезова, популярна като фармацевт, политик и бивш министър на здравеопазването. От 18:00 часа на 22-ри април в залата на РБ „Захарий Княжески” ще бъде промоцията на художествената книга на Сербезова, озаглавена „Четвърт приказки за Клара и Кристо”. През седмицата своята книжка „Мишо в замъка на цар Пишман” ще представи  Слави Стоев.

Писателят приказник Димитър Никленов ще зарадва с присъствието си учениците от четвърти клас на ОУ „Кирил Христов”. Това ще се случи на 24 април, от 10:40 часа. Срещата в Музей „Литературна Стара Загора” е под наслов „Разлистено вълшебство”. В същия ден, но от 18:00 часа в НЧ „Св. Климент Охридски” е премиерата на новата стихосбирка на поетесата Живка Барова „120 удара на сърцето” с участието на актрисата Галя Александрова.

В петък, 26 април, студенти и бъдещи педагози от Тракийския университет ще четат  приказки и стихотворения в НУ „Димитър Благоев”, а Ина Иванова ще гостува на читалището в село Борово. В село Преславен пък ще изпъкнат с любопитна инициатива: Детски празник на книгата и здравословното хранене. То ще се състои от 11:00 часа в парка на НЧ „Димитър Наумов 1908”. Ще бъдат изпълнени драматизация по баснята „В зеленчуковата градина” на Радой Киров, стихотворения и песни, посветени на чудесните пролетни празници, образователна ролева игра за откриване на здравословни храни и напитки и конкурс за рисунка на асфалт „Аз обичам плодове и зеленчуци”.

Библиотека „Родина”

 

vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн