Нов модел за интегрирана детска здравна грижа за близо 70 милиона лева обсъдиха в Стара Загора

Разписание - градски транспорт >>>>
*
Proektni idei detsko zdraveopazvane (4)Proektni idei detsko zdraveopazvane (3)ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> На публично обсъждане днес по Концепция за интегрирани териториални инвестиции /КИТИ/се представиха проектни идеи, по които предстои да бъдат изпълнявани проекти за над 70 милиона лева.

Надежда Чакърова – заместник-кмет „Образование и младежки дейности“ в Община Стара Загора, сподели с присъстващите: „Това е важен проект за нашата община и за региона като цяло. Той ни дава шанс да се изгради съвременна и модерна инфраструктура, за да имаме съответно качествено и кадрово обезпечение в детското здравеопазване. С него ще се постави едно добро ново начало.“

„Това, за което всички мечтаем, е детското здраве и здравеопазване да са на европейско ниво“ – допълни Павлина Делчева – зам.-кмет в ресор „Общинска собственост, здравеопазване и социални дейности“.

Първата проектна идея на Община Стара Загора, финансирана по програма „Развитие на регионите“, е с индикативен бюджет 52 милиона лева. Тя включва укрепване на капацитета и възможностите за комплексна медицинска грижа в педиатрични отделения/клиники на УМБАЛ Стара Загора. Както и осигуряване на мерки за енергийна ефективност, зелена градска инфраструктура, внедряване на интегрирана информационна система за електронно детско и училищно здравеопазване „Joystick Kids Healthcare“. Проектът предвижда и изграждане на интегрирана информационна система между областните и общинските лечебни заведения с телемедицина за осъществяване на консултативна дейност от лечебното заведение.

С индикативен бюджет от 19,5 милиона лева е проектната идея за обособяване на Академичен център за продължаващо обучение със симулационен център в Тракийския университет – Стара Загора. Включва осигуряване на мултифункционална учебна база за обучение на лекари и специалисти по здравни грижи (лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, кинезитерапевти, рентгенови лаборанти) за нуждите на педиатричната помощ.

Proektni idei detsko zdraveopazvane (1)Настоящата концепция за интегрирани териториални инвестиции обединява 18 общини (сред които Стара Загора и Казанлък), 9 държавни и общински болници (в т.ч. УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД), висши и средни училища (Тракийски университет), фирми, неправителствени организации, иновативни центрове и Министерството на здравеопазването – за използване на техния потенциал и ресурси за създаване на нов модел за интегрирана здравна грижа за деца и постигане на качествена, модерна, навременна и достъпна здравна грижа, фокусирана върху децата от Югоизточния регион.

Представената Концепция за интегрирани териториални инвестиции представлява комбинация от 24 проектни идеи, разработени и представени от 18 общини в партньорство с различни заинтересовани страни – университети, НПО, училища, търговски компании и публични институции, както и Министерството на здравеопазването. Общините партньори се намират на територията на 4-те области Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол – Югоизточен регион за развитие, като в тях живее над 85% от населението на региона.

Партньори на Община Стара Загора в проектните идеи са УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и Тракийският университет.

На срещата присъстваха директорът на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев, заместник-ректорът по проектната дейност на Тракийския университет д-р Емил Славов, заместник-кметът на Община Стара Загора в ресор „Култура и туризъм“ Милена Желева, общински съветници и експерти.vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн